Ерата "Величко Адамов" приключи. Доц. Иван Марчевски (роден през 1965 г.) е новият ректор на свищовската Стопанска академия "Д. А. Ценов", съобщи сайтът svishtovtoday.com. Марчевски, който е преподавател от катедра "Маркетинг", беше избран след втори кръг на гласуване на членовете на Общото събрание с 62 гласа, а неговият опонент проф. Андрей Захариев събра 37 бюлетини в своя полза.

Изборът на легитимен ректор решава частично управленската криза в Академията, продължила почти година. Предстоят избор на Академичен и Контролен съвет, с което да бъдат конституирани пълноправни управленски органи на висшето учебно заведение, пише Svishtovtoday.

Сагата с избора на ректор на стопанската академия, дала образование на финансовия министър Владислав Горанов, и в който в момента прави докторантура депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, се точи от май 2015 г., когато за ректор беше избрана 35-годишната професорка Теодора Димитрова, смятана за протеже на бившия ректор Величко Адамов, който се пенсионира през есента на м.г.

Адамов управляваше Академията в продължение на 8 години, като стана известен покрай връзките си с "кадровика" на съдебната власт Красимир Георгиев - Красьо Черния.

Изборът на Димитрова беше обжалван пред съда от преподаватели, сред които и доц. Марчевски, чиято кандидатура за ректор беше издигната от инициативен комитет.

В последствие бившият министър на образованието Тодор Танев отстрани Теодора Димитрова, като на нейно място назначи за 6 месеца временно изпълняващ длъжността ректор проф. Иван Върбанов. След изтичането на мандата на Върбанов образователното министерство назначи нов служебен ректор - проф. Марияна Божинова. Божинова свика и общото събрание, на което беше избран новият ректор.