Бутрос Гали, генерален секретар на ООН през 1992-1996 г., е починал днес на 93-годишна възраст, предаде АФП.

Пълното му име е Бутрос Бутрос-Гали. Роден е на през 1922 в Кайро, Египет. Произхожда от заможно семейство на християни копти. Дядо му Бутрос Гали е бил премиер на Египет в началото на XX век.

Бъдещият шеф на ООН следва международно право в Сорбоната в Париж. Между 1949 г. и 1977 г. преподава в Университета в Кайро. След това става външен министър на страната си. Участва в знаковото посещение на египетския президент Ануар Садат в Израел, посрещнато на нож от целия арабски свят и целия социалистически лагер. Гали застъпва политиката на помирение между Израел и Египет и си спечелва славата на умел и ловък дипломат. Участва в решаването на редица конфликтни ситуации в Африка и Близкия изток.

От януари 1992 г. до декември 1996 г. Бутрос Гали е генерален секретар на ООН. Докато заема поста, той се сблъсква със сериозни финансови затруднения на международната организация.

Критикуван е заради провала на ООН да предотврати геноцида в Руанда през 1994 г., взел между половин и един милион жертви.

Гали е сред инициаторите на програмата "Петрол срещу храни” за снабдяване на Ирак след войната в Персийския залив от 1990 г.

Бутрос Гали бе първият генерален секретар на ООН, който не е избран за втори мандат начело на организацията. Сред причините е критичното отношение на САЩ към него.

След като отстъпва поста шеф на ООН, Бутрос Гали е начело на Международната организация на франкофонските страни през 1997-2002 г.