Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че е обнадеждена за бъдещето на закона за борба с корупцията. Кунева, която е основен инициатор на закона. каза това малко след оперативно заседание при премиера Бойко Борисов по темата.

"Обнадеждена съм, че ще направим закона за антикорупцията още по-силен, а не по-слаб", заяви Кунева.

Тя поясни, че е готова със закона, но трябва да има отчетлива политическа подкрепа за него от страна на кабинета.

"Смятам, че това, което се случва след приемането на доклада от Европейската комисия за България, помага да се консолидираме в една посока. А тя е следната - много бързи, много дълбоки и много стриктни мерки, не на хартия, а такива, които могат да бъдат бързо приложени, за да се промени ситуацията по това, което виждаме като корупция по високите етажи. Дори, когато има съмнения, те трябва да са достатъчно сериозно адресирани", каза още Кунева.

Според нея е намерено добро решение на казуса с анонимните сигнали, свързани с корупция. Именно възможността за анонимни сигнали бе една от причините законът да не бъде приет на първо четене през есента.

"Сигналите ще са такива, които имат доказателства и са годни да се продължи да се работи по тях. Фокусът е върху съдържанието, което те предлагат, а не върху това дали сигналът е подписан, или не е подписан. Идентична практика има в Европейската комисия. Там се интересуват дали един сигнал има някакъв документ, който е предложен или друго доказателство, което дава основание да се започне предварителна проверка и след това вече да се стигне до същностна проверка и решение от съответния орган", обясни Кунева.