Прозападната коалиция в украинския парламент се разпадна окончателно днес, предаде ТАСС.

Това стана, след като от нея излезе и партията "Самопомощ".

Така създадената преди година под ръководството на Блока на Петро Порошенко (БПП) коалиция вече не съществува, тъй като загуби мнозинството си във Върховната Рада.

Представителите на "Самопомощ" сдават пълномощията си и в правителството, и в ръководството на парламента, обяви от трибуната лидерът на партийната фракция Олег Березюк. Като причина за решението той изтъкна скандалните според него събития на 16 февруари. Тогава бе провален опитът за сваляне на правителството.

"Украинският народ стана свидетел на откровен сговор между висшето държавно ръководство, от една страна, и олигарсите и контролираните от тях сили в парламента", заяви Березюк. "Направен бе опит за окончателно бетониране на властта на клептокрацията и олигархията в Украйна. Стана очевиден властовият съюз, в който влязоха част от фракцията на БПП, Народният фронт и отломките от Партията на регионите, контролирани от редица олигарси", допълни той.

 

Хроника на разпадането

 

След предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г. прозападната коалиция бе образувана от пет партии. Това бяха БПП на президента Петро Порошенко, "Самопомощ" на лвовския кмет Андрий Садовий, "Отечество" на експремиерката Юлия Тимошенко, радикалната партия на Олег Ляшко и Народният фронт на премиера Арсений Яценюк.

А проруската Партия на регионите се разпадна. Част от нейните депутати направиха Опозиционния блок.

На 1 септември 2015 г. радикалите напуснаха коалицията и преминаха в опозиция.

Преди два дни - на 16 февруари, президентът Петро Порошенко внезапно поиска оставката на Яценюк. Премиерът обаче оцеля при свикания вот на доверие.

Интересното бе, че мнозинството от депутатите обявиха работата на правителството за незадоволителна. Дебатите бяха разгорещени и продължиха над 4 часа. Когато обаче се стигна до вота, редица народни представители промениха мнението си и гласуваха против оставка на кабинета.

След неуспеха от коалицията излязоха "Отечество" и няколко депутати от БПП.

След напускането и на "Самопомощ" коалицията загуби необходимото мнозинство от най-малко 116 души.

Сега според регламента парламентът разполага с един месец, за да формира нов алианс, който да има мнозинство. Ако това не се случи, Радата трябва да бъде разпусната и да бъдат насрочени нови избори.

 

Яценюк не се предава

 

Същевременно Арсений Яценюк няма намерение да напуска поста си. Докато коментира решението на "Самопомощ" да излезе от коалицията, той призова да бъде забравен политическият шантаж и да бъдат променени правилата на украинската политика.

"Ръката ми е протегната към президента и неговата фракция. И не само моята, но и ръката на цялата фракция на Народния фронт, която заедно с президентската фракция е основа на коалицията и на промените в страната. Тя трябва да стане европейска", каза премиерът.