Едно име на фирма започна да се среща особено често в медиите - "Водстрой 98". Премиерът Бойко Борисов нареди прекратяването на спечелени и (вероятно), предстоящи да бъдат спечелени обществени поръчки от нея, защото, както обясни в Прага, "витае", че зад нея стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. По подобен начин беше "отрязана" и компанията "Джи Пи Груп", която е свързвана с бизнесмена и шеф на "Лукойл България" Валентин Златев.

НЯКАКВИ ГАДОВЕ КАЗАЛИ, ЧЕ СЪМ СПРЯЛ ХЕМУС ПОД НАТИСК ОТ ЧУЖИ ПОСОЛСТВА. ЛЪЖАТ

Но все пак, каква е историята на "Водстрой 98" и защо витае, че фирмата е свързана с Пеевски?

Дружеството е основано през 1998 г. в Сливен за участие в приватизацията на "Водно строителство - Сливен" и става негов правоприемник.

"Компанията разполага с ресурс и потенциал за извършване на строително-монтажни работи в обем над 100 000 кв. м годишно", пише на нейния сайт. Едновременно с това развива и производствена дейност. Произвежда инертни материали, бетонови смеси, строителни разтвори, строително лепило, тротарни плочи, метални конструкции и други.

"Водстрой 98" участва и в някои актуални проекти като обновяване на пространството около НДК и ремонта на Централна гара - София.  Направила е и една от малкото наистина сполучливи реконструкции на исторически сгради - САМСИ - Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуствоСправка в Регистъра на обществените поръчки показва, че от 2011 г. до 2015 г. компанията е спечелила пряко поръчки за 54,3 млн. лв., като консорциуми с нейно участие са подписали договори за 976,8 млн. лева.

Въпреки, че публикации свързват "Водстрой 98" с бившия шеф на надзора на КТБ и неин основен собственик Цветан Василев, името на компанията не присъства в списъка с фирми - свързани лица, които са кредитирани от КТБ. Но в списъка с необезпечени кредити, огласен от синдиците, компанията е получила кредити от банката в размер на 66,5 млн. лева.

Малко след краха на КТБ "Водстрой 98" е заложена в държавната Българска банка за развитие срещу кредит от 46 млн. лева.

От 2008 г. собственик на дружеството е компанията "ПМ Контрол", която държи 99,98% от неговите акции. Тя е собственост на Иван Мирински (47 г.), който е в борда на директорите ѝ. 58 акционери-физически лица държат 0,01% от акциите.

Към края на 2014 г. на трудов договор в дружеството работят 441 души, показва неговият отчет. През 2014 г. компанията е имала приходи от 156,7 млн. лв. и печалба от 16,8 млн. лева.

През 2007 г. приходите на "Водстрой 98" са 2,6 млн. лв., а печалбата - 169 хил. лева. През 2008 г. "ПМ Контрол" купува 96% от капитала на дружеството, като по-късно увеличава дела си до почти 100%.

При новия собственик дружеството увеличава оборота си. През 2008 г. приходите му са 10,2 млн. лв., а печалбата - 525 хил. лева. 2009 г. е изключително силна - 144,7 млн. лв. и 7,5 млн. лв. печалба.

В Търговския регистър не може да се намери юридическа връзка на "Водстрой 98" и Иван Мирински с Делян Пеевски. Но още от края на 2012 г. има публикации, които свързват "Водстрой 98" с Цветан Василев поради сериозното кредитиране на компанията от банката.

Откъде дойде тогава свързаността с депутата от ДПС?

На 13 юни 2014 г. в. "Капитал" написа в своя статия за големите строителни компании, че "Водстрой" е свързана с Делян Пеевски. После на 19 юни, само ден преди поставянето под особен надзор на КТБ, банкерът Цветан Василев обяви в ефира на бТВ, че Мирински "се води собственик на "Водстрой" и е "марионетка на Пеевски".

Още същия ден Мирински изпрати съобщение до медиите, в което потвърди, че КТБ е обслужвала компанията му от 2007 г. до 2014 г., но поради натиск да прехвърли на Василев дялове от нея и неизгодни условия по кредитите, започнал да работи с други банки.

"Няма да се спирам на нелепите му твърдения за връзката ми с Делян Пеевски. Те ще бъдат предмет на съдебно производство", написа Мирински.

Малко по-късно, в началото на август бившият енергиен министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев в ефира на бТВ каза, че е махнал от българската част на консорциума за строителствто на газопровода "Южен поток" фирми, за които се твърдяло, че са на Пеевски. Сред тях беше и "Водстрой 98".