Бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов иронизира тази сутрин в ефира на бТВ назначенията на депутата от ДПС Делян Пеевски, като „даде“ нова идея за следващия му пост.

„Могат да го предложат и за шеф на ООН, но въпросът е начинът, по който го правят. На тях не им пука за общественото мнение“, каза Първанов по повод Пеевски, който не успя да се задържи на поста шеф на ДАНС, а в момента е на второ място в листата на ДПС за евродепутат.

Помолен да коментира информации „във вестниците“, че не е бил добре приет на погребението на съпругата на Стефан Данаилов, Първанов попита:

„Кои вестници? На Делян Пеевски? Това са пълни глупости. Те постоянно пишат такива неща за мен, за семейството ми. Не може една империя, придобита по неясно какви способи, да решава накъде да върви България!"

Според Първанов „не е вярно, че изборът е между БСП и ГЕРБ.“

„Тази теза, че играем за ГЕРБ ми втръсна, а те играят заедно с ДПС. Всичко се командва от ДПС, а БСП е съпруга под чехъл“, каза още той.

Основният проблем е, че няма спор за идеи. А БСП е отстъпила от обещанията си за намаляване на безработицата, която в момента нараства. Кабинетът е слаб, а някои от министрите са много далеч от експертността, каза още Първанов.

Експрезидентът обяви, че на изборите АБВ ще вземе „повече от сбора на четири социологически агенции взети заедно.“ Според него е погрешно кампанията да минава „в едно безкрайно броене и изчисления“.

„След 20 дни ще се преброим. Не искам да се връщам във време, в което аз съм опровергавал доста категорично социолозите. Нека да спорим за идеи. Това е големият проблем, че в момента никой не говори за идеите, които има”, добави Първанов.

Той съобщи, че е поканил за дебат лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Сергей Станишев и чака отговор от тях. А попитан защо не е в листата от кандидати за ЕП отговори:

„ А защо трябва да участвам във всички възможни листи? Има и такива български политици, които са готови да вземат всяко място, което се отваря някъде по йерархията. Моята сила е националната политика. Ивайло Калфин е по-добър от мен на международен терен. Той е най-добрият български евродепутат.”

Първанов припомни, че активно участва в кампанията, като вече два пъти е обиколил Българи и стои „с името, с лицето си, с авторитета си на плаката, на кампанията и на каузата „АБВ”. Повече от тази подкрепа не била необходима, защото не искал да залъгва избирателите.

„Намирам за непочтено това да излезеш на съответното място в листата и след това да се оттеглиш, да останеш във вътрешен план. Това определено не се прави в Европа. Това е все едно да се явиш на един конкурс за работа, да го спечелиш и да кажеш: извинете, няма да съм аз работникът, зад мен има още един”, бе категоричен бившият президент.