Трябва да има видими резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, каза пред БНТ тази сутрин министърката на правосъдието Екатерина Захариева. Според нея в борбата с организираната престъпност има доста добри резултати, но не толкова добри - в борбата с корупцията.

На станалия вече класически въпрос: "Ще ги стигнем ли румънците?", Захариева отговори, че не става дума за състезание, а е по-важно ще повярват ли хората в справедливата съдебна система и ще спрат ли да витаят съмненията в обществото.

„Хората трябва да повярват в инстититуциите, съдебната система, - каза Екатерина Захариева, а на въпроса ще има ли осъдени политици допълни: - Би трябвало да има тогава когато има доказателства и трябва разследващите органи да се вземат в ръце и да работят в тази посока.”

Министърката смята, че „редица са слабите звена и прокуратурата като част от цялата система е едно от звената, на което със сигурност трябва да се подобри доста сериозно работата му”.

„Факт е, че мониторинговия механизъм беше замислен за три години, а вижте колко продължава”, припомни Захариева.

И призова да се работи и с разследващите органи. Министерството ще поиска анализи от прокуратурата:

„Особено по отношение на ефективност и ефикасност на разследванията, на това защо имаме особено по обществените дела с висок обществен интерес, оправдателни присъди. Иначе в другите не е така. Даже доста голям процент са осъдителните присъди - над средното ниво сме”, обясни правосъдната шефка.