Може да има нови спрени обществени поръчки, заяви икономическият министър Божидар Лукарски, но не се ангажира с конкретни проекти, съобщи Агенция "Фокус".

"Идеята е да бъдат проведени по новоприетия закон за обществените поръчки. Нормално е, когато имаме нова правна регулация и поръчки, които са текущи и са на голяма стойност, по добрият вариант е да бъдат проведени по новия закон", поясни министърът.

От началото на седмицата по заръка на премиера Бойко Борисов започна масово спиране на обявени и спечелени обществени поръчки за над 1,7 млрд. лева. Сред тях са два лота на магистрала "Хемус" за почти 1 млрд. лв., проектът за новите документи за половин милиард лева, строеж и рехабилитация на пътища във Варна за 120 млн. лв., както и горски пътища в Смолянско за 95 млн. лева.

Мотивите за спиране на повечето поръчки са, че в обществото витаели слухове, че се спечелили от фирми, близки до депутата-бизнесмен от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

В Брюксел вчера премиерът обясни, че по този начин иска да докаже, че няма връзка между него и Делян Пеевски.

БОРИСОВ ОТ БРЮКСЕЛ: БЛАГОДАРЯ НА МОМЧЕТО В ЛОНДОН! МНОГО МЕ ЖЕГНА

Но междувременно подопечните министерства и институции, които спират проектите, намират обяснения за това с липсата на средства, промяна в заданията, отпаднала нужда, както и "новия Закон за обществените поръчки".

КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СПИРАТ ОЩЕ 160 МЛН. ЛВ. ЗА ФИРМИ ОКОЛО ПЕЕВСКИ И ЗЛАТЕВ

Според Божидар Лукарски основното нещо, което генерира корупция при обществените поръчки са административната тежест и бюрокрацията.

"Обществените поръчки не са единствените и основният генератор на съмнения по отношение на корупцията. Що се отнася дали са изрядни - си има закон и орган, който може да се произнесе", посочи министър Лукарски.