В 35 държави ще бъдат разкрити секции, в които българите зад граница могат да упражнят правото си на глас в евроизборите на 25 май. Това става ясно от решение на ЦИК, взето вчера. Разкриват се общо 168 секции, като най-много – 46, ще има в Испания.

Най-голям брой секции в един град ще бъдат отворени в Лондон – тринадесет, личи от решението на ЦИК. В Обединеното кралство общо ще бъдат поставени 25 урни.

На парламентарните избори м.г. в британската столица избухна скандал заради липсата на достатъчно секции, в които сънародниците ни да гласуват. Тогава, живеещите в Англия българи, можеха да дадат вота си на две места - в българското посолство в Лондон и в нашето училище „Гарман Роуд” в Тотнъм. Наложи се хората да чакат по над три часа, за да упражнят правото си на глас.

След Лондон градът с най-много секции е Мадрид – четири, а след него с по три се нареждат Париж, Атина, Палма де Майорка, Мюнхен и Франкфурт. В Турция ще бъде разкрита една секция – в Истанбул.

7998 са потвърдените заявления на българите зад граница, които в законовия срок са подали писмено заявление за гласуване извън страната. Заявлението се изисква само за откриване на допълнителни секции (поне 40 валидни заявления са нужни за поставяне на урна). Онези, които са пропуснали да подадат заявление, ще могат да гласуват с личната си карта в деня на вота в някоя от вече разкритите секциите.

ЦИК е определил разкриване на секции и в Кабул и Кандахар - Афганистан, Винер Нойщат и Брегенц - Австрия, Брюксел, Антверпен и Гент - Белгия, Лисабон – Португалия и Дубай – ОАЕ. Все още обаче страната ни не е получила от тези държави за разкриване на избирателни секции.

Ако живеете в чужбина и искате да проверите дали във вашия град ще има разкрита секция, можете да го направите тук.