Френският Национален фронт (НФ) с лидерка Марин льо Пен е поискал 27 милиона евро кредит от Русия, пише в. “Таймс”. Изданието се позовава на ковчежника на НФ Валерлан дьо Сен-Жюст.

Сумата била крайно нужна на партията, за да финансира предизборните си кампании. През май 2017 г. във Франция ще се проведат президентски избори. Марин льо Пен е твърдо решена да влезе в Елисейския дворец като държавен глава.

Според Сен-Жюст нито една френска банка не склонила да отпусне кредит на НФ. Пред в. “Фигаро” той заявил, че при това положение ръководството на партията вече се обърнало “към чужди банки, а защо не и руски”.

Според френските медии Русия била готова да предостави на НФ кредит в размер на 27 милиона евро, и то чрез Първа чешко-руска банка. Същаата банка през 2014 г. даде исканите от Льо Пен 9 милиона евро заем за партията й.

“В Кремъл няма никаква информация относно молба на френската партия Национален фронт към руски банки за кредит в размер на 27 милиона евро”, заявява президентският говорител Дмитрий Песков, цитиран от “Спутник Германия”.  Това е проправителствен руски новинарски сайт, който се списва на 30 езика, включително на немски.

Изданието цитира и Марин льо Пен. Според нея отпуснат от руска банка кредит за предизборна кампания по никакъв нячин нямало да повлияе на политическата линия на НФ.

“Русата отрова”, както наричат Льо Пен медиите в Германия, още при първия заем от Русия през 2014 г. отрече това да е било жест на благодарност от Кремъл заради подкрепата й за политиката на Москва спрямо Украйна и анексирането на Крим. Тогава тя се врече, че одобрявала ходовете на Путин много преди НФ да получи милионите кредит.

Що се отнася до сегашните жалби на ковчежника на НФ Валерлан дьо Сен-Жюст по повод отказ на френски банки да отпуснат нужния кредит, трябва да уточним, че не става въпрос за специално негативно отношение спрямо партията През 2012 г. френските кредитни институти взеха решение да не отпускат кредити на политически партии, които да се използват за предизборни кампании.

Сега НФ е налегнат не само от безпаричие, а има главоболия и с френската прокуратура. Тя се задейства след сигнал от Брюксел. Партията е заподозряна, че отклонява европейски средства, които използва за финансирането си.

Според сигнала евродепутати от НФ са назначили за свои асистенти и експерти, на което, разбира се, имат право. Проблемът е, че тези хора не работят в Брюксел или Страсбург, а за НФ в Париж. Подозрението е, че те са били назначени фиктивно с единствената цел да получават завидните заплати, които веднага внасят в партийната каса на НФ.

Така в сряда се стигна до обиски в партийната централа в Париж.

Ден по-рано бе претърсена и къщата на основателя на НФ Жан-Мари льо Пен, който е евродепутат. Той е бащаа на Марин льо Пен.

От ръководството на НФ отрекоха да са извършвали нещо нередно. В официално съобщение те обвиниха френските власти в целенасочена политическа акция за дискредитиране на партията.

По повод позицията на НФ трябва да припомним, че историята започна още миналата година и тя нама нищо общо с френските власти. Тогава от Европарламента се обърнаха към ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите и корупцията, да разследва и изясни сигнали за нередности при назначени 20 асистенти на евродепутати от НФ. Имало данни, че тези хора са били назначени фиктивно, в действителност работели за НФ в Париж. Според правилника на Европарламента заплати могат да получават единствено хора, които са в пряка помощ на съответните евродепутати при изпълнение на служебните им задължения. Изключено е да се сключват договори с парламентарни фракции и политически партии.