„Това е само началото. И мерките в тази посока далеч няма да се изчерпят само със спиране на процедури, където има притеснение, има съмнение или има информация, че нещата не са точно такива, каквито трябва да бъдат“.

Заканата отправи днес по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обясни, че за всяка от процедурите има постъпили сигнали от граждани.

„Всеки от тези сигнали се проверява. Когато има основание или дори когато поражда обосновано съмнение, ние сме длъжни да реагираме“, поясни дончев.

Според вицепремиера във всяка от въпросните процедури освен съмненията има редица технически и формални основания за прекратяването й от различен характер.

„Обществото, хората искат от нас най-решителни мерки и в борбата с корупцията, и в борбата със задкулисието, и с неясните икономически интереси“, каза вицепремиерът.

Той изтъкна, че голяма част от процедурите, когато се обявяват наново, ще минат по новия Закон за обществените поръчки.

„Първо, защото новият закон отразява изключително стриктно приложимото европейско законодателство. Второ, защото в него сме отразили целия натрупан травматичен опит от последните години", коментира Дончев.

И добави, че лечението и на корупцията, и на съмненията , когато говорим за обществени поръчки, се казва конкуренция. Тя съществува тогава, когато всичко е прозрачно и се стремим да е с най-добро качество и на най-добра цена.