"Даеш" ("Ислямска държава") вербува все повече деца под 18-годишнавъзраст, които не се колебаят да отидат на смърт, предаде Си Ен Ен.

Това само доказва, че унищожаването на групировката ще бъде изключително трудна задача.

"Даеш" постоянно разпространява снимки и клипове с малолетни бойци. Последната, която обиколи света, е на 11-годишния Абу Имара ар Омри. Той целува ръката на баща си, за да бъда благословен преди смъртта. След което се взривява в камион, натъпкан с експлозиви.

Детето помогнало за превземането на сирийското село Газл край Алепо, твърдят от "Даеш".

Омри не е единственото дете, вербувано от джихадистите и загинало за тяхната кауза. Най-тревожното обаче е, че използването на деца от групировката няма нищо общо с подобни начинания от предишни конфликти с участието на ислямисти.

"Даеш" хвърля децата в бой не защото могат да осигурят някакво преимущество или защото не достигат възрастни бойци, гласи ново проучване на "Сентинел" - специализирано издание на американския Център за борба с тероризма в Уест Пойнт.

За джихадистите вече няма нищо свято, дори детството, се казва в изследването. И това може да окаже сериозно влияние в бъдещите битки срещу тях. Унищожаването на "Даеш" ше бъде много по-трудно, отколкото просто да бъде убит нейният лидер Абу Бакр ал Багдади или бойците й да бъдат разоръжени. Главният въпрос е какво да се прави с хилядите индоктринирани деца.

В проучването са документирани случаите на Омри и още 89 деца, вербувани от "Даеш" и загинали през последните 13 месеца.

Повечето от децата са от Сирия, където е базата на "Даеш". Но повечето смъртни случаи са в Ирак. 39 на сто от 89-те малолетни бойци са загинали, като са се взривили в камиони бомби. 33 процента са намерили смъртта си като войници на бойното поле.

Цели 20 на сто са загинали, докато извършвали "атаки с плонжове". Това е нападение срещу вражеска позиция, съпроводено със самовзривяване.

"Даеш" отдавна даде да се разбере, че желае да отгледа следващо поколение джихадисти, които нарича "лъвчетата на Халифага". Групировката призова майките да принесат в жертва синовете си за самообявилата се ислямска държава.

Става нещо подобно на начина, по който някога Саддам Хюсеин е използвал деца бойци в Ирак. Той също си е имал своите "лъвчета".

"Даеш" не просто вербува деца. И не просто ги праща да умират в битки. Децата преминават дълго и пространно обучение. Те биват надъхвани с идеите на Халифата, който джихадистите искат да създадат в региона.