Суперавтомобилът Aston Martin DB10, който беше направен за последния филм за Джеймс Бонд "Спектър", беше продаден на аукцион от Christie’s в Лондон за  £2 424 500 - около $3,5 млн., съобщи "Форчън". Очакванията бяха колата да намери собственик за цена в диапазона на £1 - £1,5 милиона.

Въпреки високата цена, това не е най-скъпата кола на Бонд, продавана някога. Рекордът се държи от легендарния сребрист Aston Martin DB5, който се появи в "Голдфингър" (1964 г.) и "Тъндърбол" година по-късно. Екипираната със седалки с механизъм за катапултиране на пътниците кола, която беше шофирана от Шон Конъри в тези два филма, беше продадена за $4,6 млн. през 2010 г.

Aston Martin е предпочитаната кола на Агент 007, като возила на марката са взели участие в 12 филма от поредицата.

За "Спектър" бяха създадени 10 DB10, като 8 от тях бяха модифицирани за филмирането. Накрая бяха запазени само две коли, защото другите "пострадаха" по време на снимките. И само една от тях беше предложена за продажба.

Така че това е един от най-редките автомобили. Но проблемът е, че макар и в движение, той не е сертифициран за каране по обществени пътища.

Любопитна подробност е, че въпреки високата цена, постигната на аукциона, колата излиза доста изгодна. По време на снимките на "Спектър" бяха унищожени 7 автомобила, които струваха на студиото $37 млн. - средно по $5,2 млн. Затова не е случайно, че с общите си разходи от над $300 млн. "Спектър" е най-скъпият филм за Бонд.

Покрай астънмартина Christie's продаде и друг инвентар от "Спектър", сред който костюмът за празника Денят на мъртвите, носен от Крейг ($140 658), златен пръстен, носен от актьора Кристоф Валц ($46 410), както и часовникът Omega Seamaster 300, който стоеше на китката на Агент 007. Парите, получени от аукциона, ще бъдат дарени на хуманитарната организация "Лекари без граници".

Ако имате достатъчно средства и сте почитатели на шпионина на Нейно величество, както и на Даниел Крейг, до 23-и февруари може да ечаствате в онлайн търг за още сувенири от филма - ръкавели, носени от Крейг, чаши за мартини и шейкър, снимани във филма, както и маската, придружавала костюма на Денят на мъртвите.