Банкя, родният град на премиера Борисов, е известен с това, че вятърът сменя посоката си многократно през деня - на това се дължи свежия въздух там. От няколко дни в цялата държава също задуха нов вятър - след срещи и разговори на премиера с неслучайни външни фактори бяха спрени обществени поръчки за над един милиард лева, без нито едно друго обяснение освен мъглявото „обществени съмнения”.

Нов вятър? Я да видим.

Причините за промяната в посоката тепърва ще стават ясни, но големият въпрос не е дали е имало дърпане на нечии уши в Брюксел или Берлин, а дали ще има качествена промяна в разпределянето на държавните и европейски пари или това ще е поредната имитация за прикриване на все по-силната миризма на ненаказана и всевластна корупция в България.

Оставете нескопосаните коалиционно-коректни коментари на хора от правителството, научили за това решение на премиера от телевизора. Действията на Борисов са своебразно „3 в 1” и запушват три много важни черни дупки в разклатения имидж на премиера:

(1) Спрените обществени поръчки са спешен сигнал за решителни действия за борба с корупцията навън, където позициите на Борисов все повече отслабват, а международният надзор върху прокуратурата е буквално зад ъгъла.

(2) Запушване за достатъчно време на устите на критиците на статуквото и техните малки, но достатъчно дразнещи медийни трибуни. На тези досадни критикуващи в социалните мрежи - също.

(3) Една опорна точка, разпространявана отдавна в правителствените среди от ухо на ухо, вече става публична – европейските фондове и борба с корупцията са трудно съвместими, така че - избирайте. Румъния е негативен пример, защото разследващите плашат всички, които подписват договори и блокират изпълнението им.

Тук предупреждението не е само към партиите, а най-вече към тези зад и около тях. Да припомним - корупция всъщност значи развала, а развалата е процес. Единственият изход при напредването му е да отваряш прозореца от време на време, особено когато идват гости с по-деликатни носове. Ако обаче държиш прозореца по-дълго време отворен, може да се наложи „прибиране на топло”, но не в медицинския, а тъй като говорим за много пари - в наказателно-процесуалния смисъл на израза.

Големият санитарен проблем на Борисов е, че действия точно в този смисъл очакват от него все по-изнервените началници от местата, където Беновска не задава тона на пресконференциите и чиновниците не четат ПИК. Има и такива места, а точно по тях премиерът Борисов е все по-видимо изнервен.

Авторът е работил като икономически и разследващ журналист и е един от 13-те вносители на сигнала до Главна прокуратура от февруари 2014 г. срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков, по който започна разследването в БНБ и КТБ.