Египетски съд е осъдил 4-годишно момче на доживотен затвор за "извършване на убийство", когато е било само на 1 година, съобщи в. "Индепендънт".

Ахмед Мансур Карми не е бил в съда във вторник, когато е получил присъда за четири убийства, осем опита за убийство, обвинение за вандалщина и за заплаха към войници и полицаи - всички, извършени, преди да навърши 2 години.

Ахмед е един от 115-те обвинени, получили доживотни присъди по едно и също време от съд в Кайро за престъпления, за които се предполага, че са извършени в началото на 2014 г.

Неговият адвокат, Файсал Ал Саид, казал пред в. "Йерусалим Поуст", че името на детето е добавено към списъка по погрешка, но съдът не е предал акта за раждане на малкия Ахмед на съдията, който изобщо не разбрал, че осъжда дете родено през септември 2012 г.

"Сертификата на детето Ахмед Мансур Карни бе представен, след като държавните служби за сигурност сложиха името му в списъка на обвинените, но тогава случаят бе прехвърлен към военен съд и детето бе осъдено по бърза процедура," казва адвокатът.

Според него това доказвало, че съдията по делото изобщо не е прочел казуса.

Друг адвокат определя случая като пример за това, че няма справедливост в Египет.

"Няма правосъдие в Египет. Няма разум. Логиката се самоуби отдавна. Египет полудя. Египет се управлява от група лунатици."

Групата лунатици са военната диктатура под президент Абдел Фатах Ас Сиси, която дойде на власт след като избраното правителство на Мохамед Морси бе свалено през 2013 г.

Близо 40 000 активисти на опозицията са в момента в затвора.