"Моля, да ми бъде простено, в европейска България да мога да кажа две думи на майчиния си език".

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан и се обърна на турски език към хората в село Ябланово, Котелско, където бе даден официален старт на предизборната кампания на ДПС.

Лютви Местан се оплака пред хората от Ябланово, че го глобяват, когато говори на турски.

"Миналата година бяхме на тази трибуна и само, защото съм си позволил да кажа три изречения на майчин език, за да се обърна към братята и сестрите си, за да им честитя празника на майчин език, ние бяхме глобени и сега водим дела. Ако реша и днес да кажа две изречения на майчин език, пак ли ще ме глобят?", попита Местан.

Той определи кандидатите на движението за евродепутати като „изключителни професионалисти и убедени в каузата на ДПС“.

Делян Пеевски, който е втори в листата не се появи на официалното откриване, макар на събитието да присъстваха всички останали кандидати за евродепутати. Докато изреждаше имената им, Местан само бегло уточни, че за съжаление Пеевски не е имал възможност да присъства, съобщи „Дневник“. Пред репортер на сайта говорителят на ДПС Камен Костадинов казал, че няма представа защо вторият в листата липсва. От НСО коментирали, че причината не е заплаха за сигурността му.

Местан обясни още, че основната задача, която ДПС поставя пред бъдещите си представители в Европарламента е да обърнат погледа на европейската политика и към малките населени места и малцинствени квартали, дребния земеделски производител, за да бъде Европа за всеки български гражданин.

Местан обеща, че в Европарламента представителите на ДПС ще обърнат внимание на малките населени места и малцинствените квартали.

"Ако някой, някога, някъде си помисли да посегне върху тези права, гласът на нашите евродепутати ще се чува от високата трибуна на Европа", бе категоричен лидерът на ДПС.