След като върна казармата, оправи зъбите на пенсионерите, обеща по 350 лева на всяко семейство за второ дете и изравни минималната пенсия с линията на бедността - 260 лева, Николай Бареков започна и да лекува без пари.

Държавните и общинските болници ще лекуват безплатно пациентите без осигуровки. Това обяви председателят на „България без цензура” Николай Бареков на среща с хората от ломското село Долни Цибър, съобщиха от пресцентъра на ББЦ.

Пред хората Бареков изложил своята идея за реформа в здравеопазването. Тя предвиждала системата за здравна помощ да се раздели на две. Хората, които имат здравни вноски и спестявания за здраве в частни фондове, щели да могат да се лекуват навсякъде, както досега.

Бедните и безработните обаче ще получат право на безплатно лечение в държавните и общински болници. Моделът е сходен на този, предложен от американския президент Барак Обама и наречен в САЩ „Обама кеър”, обясни лидерът на „България без цензура”. Но пропусна да обясни откъде ще дойдат средствата за безплатните здравни грижи.

Сезиран от гражданин, който дълго време не могъл да си намери постоянна работа и се трудел само по програмите за временна заетост, но така останал без стаж за пенсия, Бареков веднага реагира: „Това е много сериозен проблем, но и за него имаме решение”.

Той щял да настоява възрастта за пенсиониране да бъде замразена, а за хората, които „по време на мъчителния преход“ са били без работа, или не могат да докажат стажа си, да бъде въведен специален облекчен режим на пенсиониране.

Бареков помоли местните жители да му гласуват доверие на изборите, за да има властта да направи реформите. Бареков им гарантира, че само за една година може да въведе в действие тези социални мерки.

Местен ходжа заведе лидера на ББЦ до разрушената джамия в Долни Цибър, а хората го разведоха из селото заедно със зам.-председателите на партията Рада Коджабашева и Росен Петров, за да им покажат резултатите от безхаберието на държавата, се казва още в прессъобщението на партията.