БЕРЛИН – За вземане на мерки по бежанската криза остават 14 дни. Това обяви снощи по обществената телевизия ARD германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

Следващите две седмици били решаващи за укрепването на външните граници на ЕС. Според Де Мезиер всички членки на ЕС били единодушни, че приоритетна била браздата с Турция. Това означавало там да се изпратят сили на европейската гранична полиция Фронтекс и на НАТО, които да връщат поели към Европа бежанци обратно в Турция.

Точно през следващите две седмици щяло да стане ясно дали това решение ще се приложи на дело и доколко ще има резултати. Ако те се окажат задоволителни, нямало да се наложи да се прибягва към други мерки. В противен случай трябвало да се обсъдят други варианти.

"В случай на необходимост защитата на Шенгенското пространство ще трябва да се осъществява на друга граница", заяви Де Мезиер, но не уточни дали визира българската.

Същевременно министърът заплаши Австрия с последствия, ако продължавала да пропуска бежанци към Германия.

"Ако други вярват, че могат да прехвърлят свои тежести върху Германия, то това ние няма да приемем", закани се Де Мезиер на Виена.

Миналата сряда Австрия обяви, че заради продължаващия бежански поток въвежда дневна горна граница за прием на мигранти. В петък това стана факт – дневно се допускат максимално 80 молби за убежище. Това, което разгневи Берлин, е решението през страната да преминават дневно по 3200 души, които имат намерение да продължат към съседни държави. Разбира се, че става въпрос предимно за Германия.

"Това категорично не го приемаме", отсече Де Мезиер.

Той засегна и темата за изстъпленията на немски десни радикали спрямо бежанци, наричайки ги «кафяв позор» по цвета на нацистите.

В четвъртък вечер беше нападнат автобус с бежанци в Клаузиц, федерална провинция Саксония. Мигрантите се уплашиха от настървената и крещяща тълпа и отказаха да слязат от автобуса. Полицаи ги свалиха принудително и под охрана вкараха хората в близкото общежитие.

Политици от опозицията клеймят действията на униформените, обвиняват ги, че дори са приложили физическо насилие, за да свалят бежанците от автобуса.

"Полицаите са действали правилно. Те са били отведени на сигурно място. Не съзирам повод за критика по полицейската операция", категоричен е Томас де Мезиер. Другият вариант бил крайно неприемлив – през нощта автобусът да поеме обратно без цел и посока.