На 7 март Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще изслуша следователя Бойко Атанасов по повод негови твърдения пред медии за обстановката в следствия отдел в Софийската градска прокуратура. Днес комисията е решила да образува проверка по случая, съобщава "Правен свят".

Комисията се сезира и по изрично настояване на главния прокурор Сотир Цацаров, който в петък написа писмо именно във връзка с публичните изяви на Атанасов за "шпицкоманда" в прокуратурата, която наблюдава разследванията срещу представители по високите етажи на властта.

В няколко интервюта - първо пред "Биволъ", а днес и пред Нова тв столичният следовател разказва, че дела срещу политици и други обществено значими личности се водят срещу неизвестен извършител, докато е целесъобразно, после отлежават на трупчета с готовност винаги да бъдат извадени и активирани. Всичко това ставало при ръководството на доскорошния шеф на следствието Петьо Петров - Пепи Еврото.

БОЙКО АТАНАСОВ: ЦЯЛОТО СЛЕДСТВИЕ СЕ ВДИГНА КАТО ДРУЖИНА ЗА "УБИЙЦИТЕ" НА ПЕЕВСКИ

Днес пред Нова тв той даде пример за Авиоотряд 28 - дело, "което всички знаят, че е насочено срещу Бойко Борисов" (за злоупотреби по време на първия му мандат като премиер, б.р.), но също се е водило срещу неизвестен. Според Атанасов целта е да бъдат "страхувани" и държани в зависимост политици. 

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров обяви днес пред "Правен свят", че ще бъдат изпратени писма до градския прокурор на София Христо Динев и до главния прокурор, в които ще се иска двамата да изразят становище по заявеното от следователя – за неслучайно разпределение на дела, разпределение по сектори в столичното следствие, което е в противоречие на закона, за неизпълнение на разпоредби на НПК и др.

Надявам се до 7 март писмата от прокуратурата да пристигнат в Етичната комисия. А след изслушването на Бойко Атанасов ще се преценява дали са необходими допълнителни уточнения или ще се излезе с крайно становище, каза Тодоров.

В интервюто се казва всичко, което той твърди и мисли. Ще му дадем възможност да изложи мнението си и пред Етичната комисия, допълни той.

ЦАЦАРОВ: ПРОВЕРЕТЕ ТВЪРДЕНИЯТА НА СЛЕДОВАТЕЛ БОЙКО АТАНАСОВ

Един от случаите, за които разказва пред медии Бойко Атанасов, е във връзка със случайно разпределение на дела в следствието. Специално на него в един и същи ден, час, минута и секунда са му били разпределени три дела. Това станало веднага след като той посетил срещата с Моника Маковей в София.

Той е сигнализирал Етичната комисия на съвета, която не открила нередности. Днес Ясен Тодоров заяви, че, ако се налага, проверката ще бъде преповторена.