"Аз по едно време взех да се обърквам в България. При нас - от другата страна,  изведнъж се появиха хора, които се грижат за гръцките фермери. Аз съм български министър на транспорта, не гръцки на фермерите. Пък и то не е справедливо."

Това заяви пред бТВ министърът на транспорта Ивайло Московски по отношение на блокадите по южната ни граница с Гърция, на която дни наред гръцки протестиращи спират движението.

Той започна участието си в сутрешния блок с уверението, че сега границата е отворена, но отбеляза:  "надяваме се така да остане". Срещата на фермерите с премиера Ципрас още не е приключила.

Министърът даде хронология на събитията от блокадата - но не само за тази година, а и за няколко назад, подчертавайки, че това се случва всяка година, просто сега е особено дълго.„

"Всичко това означава, като погледна от 2004-та насам, какъв Ципрас, какви пет лева?" каза той, намеквайки за коментарите, че премиерството на крайно левият Ципрас е причината за протестите.

"До началото на януари гръцките фермери затваряха границата за час-два, но предупреждаваха. След това започнаха да затварят по ден-два, три, и не предупреждаваха," обясни Московски ключовата промяна тази година.

Според него, фермерите трябва да блокират летища и пристанища, като това ще има по-голям отзвук, а не нашата граница. И подчерта, че единственият "тормоз" се налага върху България, и друга страна не бива засегната.

Обичайно щетите всяка година били около 10 млн. евро. Сега обаче ще са повече.

Московски коментира и замерянето с камъни, в което бяха обвинение наши шофьори, като отбеляза, че повече от половината ТИР-ове са с чужди регистрации, и камерите в района ще покажат дали наши шофьори са замеряли тракторите на гърците.

ГЪРЦИ ПАК ЗАТВОРИХА КУЛАТА, ГНЕВНИ БЪЛГАРИ ИМ ИЗПОЧУПИЛИ ТРАКТОРИТЕ

И разказа за комуникацията си с нашите шофьори:

"Много от тях казаха, че всъщност това е решението, да отговорим по същия начин като  гърците, да се направи тази контраблокада. Сами разбирате, няма как всеки ден да се хранят само със сандвичи. Последните дни имаше припаднали шофьори. Това ме накара да призова превозвачите да вдигнат контраблокадата."

ЕК не може да помогне, отбеляза министърът, тъй като те виждат това като локален проблем, между две държави.

"Аз имам друго мнение, тъй като това е европейски коридор. Безобразно е да се блокира свободното движение, това е основен принцип на ЕС. Но те в момента се занимават с по-голямата тема с мигрантите."

И подчерта, че последните ни прошения към комисията нямат отговор.