Предсрочни парламентарни избори в Сърбия могат да осуетят екстрадирането у нас на банкера Цветан Василев, съобщи Нова телевизия.

Днес Висшият съд в Белград гледа делото.

Изборите вероятно ще бъдат през април. След тях поне известно време страната няма да има пълноправен министър на правосъдието. А той е човекът, който трябва да реши окончателно за екстрадирането на Василев.

През юли пък изтича законовият двегодишен срок на разследването. И ако дотогава не бъде взето решение банкерът да ни бъде предаден, всичко започва отначало.

Според сръбските закони делото срещу Василев е тайна. Не се съобщават дори часът и мястото, където то ще се гледа. Знае се само, че то е днес. Любопитното е, че Василев днес ще се яви за първи път пред съда в Белград.

Първото решение за банкера бе взето в Белград през март 2015 г. Тогава магистратите решиха, че той може да бъде екстрадиран. Василев обаче не присъства. И по тази причина Апелативният съд  съд реши, че са му нарушени правата на защита, защото изобщо не е бил изслушан. И сега всичко е в ръцете на правосъдния министър. Той взема окончателното решение, независимо от това какво ще реши съдът.

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции за липсата на отговор от страна на Сърбия във връзка с екстрадицията на Цветан Василев.

Банкерът е обвинен от българската прокуратура за източването на 206 милиона лева от КТБ, чийто мажоритарен собственик е неговата фирма "Бромак". При поставянето на банката под особен надзор в края на юни миналата година Василев бе във Виена и отказваше да се върне да свидетелства в България заради притеснения за сигурността си.

След като бе обявен за издирване чрез Интерпол, той се предаде на сръбските власти на 16 септември 2014 г. Съдът в Белград обаче реши да го остави на свобода - с най-леката мярка за неотклонение "подписка", докато се разглежда искането на българската прокуратура за екстрадицията му.