Контролът над съда и прокуратурата е носенето на отговорност и прозрачността на решенията. Това заяви пред бТВ министърката на правосъдието Екатерина Захариева. И допълни, че промени в законите ще има, но и сегашните текстове дават възможност да се работи.

"Най-важно е качеството на хората", смята Захариева.

Според нея на работещите в системата и да се осигурят нормални условия на труд и обучение.

Министърката смята, че командироването на съдии е порочна практика, която се използва, за да се държат подчинените в несигурност. Захариева е сигурна, че с приемането на нови текстове в Закона за съдебната власт, командироване вече ще се предвижда за максимум една година и при много ясни условия.

ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА ВСС ЩЕ ПРОВЕРЯВА ДАЛИ ЦАЦАРОВ СИ ИМА "ШПИЦКОМАНДА"

Захариева твърди, че въпросът с недостига на магистрати, може да се реши с планиране и конкурсите. Нужна била листа на чакащите и така при кадрови проблем, следващият в списъка да заема вакантната позиция на съдия или прокурор, без да е нужно командироване на хора от други градове. До края на април промените в законите в тази посока вече щели да са факт.

Попитана за т.нар. шпицкоманди, които са се занимавали само с дела на политици, Екатерина Захариева смята, че няма нищо лошо в това да се създават отдели за специализирана работа, но важното е да няма поръчкови дела.

КЪДЕ СА ИЗХВЪРЛЕНИТЕ ДОКУМЕНТИ ОТ КТБ?

А в коментар за изхвърлените на боклука документи от следствието, тя заяви, че това е недопустимо независимо по кое дело са те:

 "Има следствена тайна и процедури за унищожаване на документи", бе категорична Захариева.

Тя се срещала регулярно и разговаряла с тримата големи в съдебната система - главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на върховния касационен съд Лозан Панов и на върховния административен съд Георги Колев, стана ясно още от интервюто.

"Имам диалог с тях и всички и във Висшия съдебен съвет, което не значи че съм съгласна с всички техни решения, но им казвам своето мнение", уточни Захариева.

А по повод казуса „КТБ” каза, че се надява властите в Сърбия да наредят екстрадирането на Цветан Василев. Случаят бил „тест за цялата държава и прокуратурата”,  защото им дава шанс да покажат могат ли да се справят с такива големи престъпления.

ИЗБОРИ В СЪРБИЯ ПРОВАЛЯТ ЕКСТРАДИРАНЕТО НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ?

Захариева коментира и доклада на Европейската комисия, за напредъка на България в областта на правосъдието и обществения ред. Той не бивало да се използва за политически цели.

Според министърката миналата година е имало забавяне на темповете на реформата, но правителството има амбицията да го навакса. Захарвиета не е съгласна с твърдението на бившия премиер Пламен Орешарски от вчера, че докладът за миналата година е по-лош от този за 2014-а.