Нови големи обществени поръчки са били прекратени или спрени, откакто на 15 февруари премиерът Бойко Борисов започна кампания срещу големите проекти, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Най-големият от тях е за 250 млн. лв. (всички цени са без ДДС), като предвижда изграждането на участък "Железница" от Лот 3.1 на Магистрала "Струма". Той е с дължина от само 4,46 км, но включва пробиването на двукилометров тунел през Кресненското дефиле.

Като мотиви за спиране на поръчката от Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) посочват, че са обжалвани три разяснения на възложителя в отговор на искания и въпроси от заинтересовани лица, но посочват, че към настоящия момент няма образувано производство в Комисията за защита на конкуренцията. Така спирането е по-скоро "превантивно" и то само ден, преди да бъдат отворени офертите на кандидатите за изпълнение на проекта.

Още на 15 февруари НКСИП спря двата лота на магистрала "Хемус" с мотиви, че няма средства за тяхното изграждане, въпреки че премиерът Борисов обяви, че спирането ставало, защото в обществото витаели слухове, че поръчките били спечелени от фирми, свързани с депутата-бизнеслен Делян Пеевски и бизнесмена Валентин Златев. 

ДЕНЯТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ЯДОСА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Други пътни проекти също са засегнати - на 19 февруари община Исперих е спряла поръчка за 3 млн. лв. за основен, текущ ремонт и поддържане на пътища и пътни съоръжения, обявена на 3 февруари.

Югозападното горско държавно предприятие - Благоевград е прекратило на 15 февруари, само ден след пускането ѝ, поръчка за доставка на гуми, джанти и вентили на стойност 662 000 лв. с опция за още 331 000 лв. допълнителни количества. Мотивът е, че са допуснати нарушения при изготвяне на техническата спецификация, които не могат да бъдат отстранени без това да промени условията, при които е обявена процедурата.

На 22 февруари е прекратена мегапоръчката на МВР за изграждане, поддръжка и експлоатация на система за български лични документи с прогнозна стойност от 484,2 млн. лева.

КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СПИРАТ ОЩЕ 160 МЛН. ЛВ. ЗА ФИРМИ ОКОЛО ПЕЕВСКИ И ЗЛАТЕВ

На същата дата е прекратена и търгът на държавната фирма "Академика 2011" за ремонт на Зимния дворец на спорта за 29,2 млн. лева.

Но поръчката за 120 млн. лв. за ремонт на варненските пътища е приключила и офертите за нейното изпълнение са подадени. Така че как тя ще бъде спряна, общината ще трябва да решава.