Българските превозвачи ще блокират границата с Гърция от понеделник, ако дотогава не се намери решение на кризата. Това обяви на брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски.

Заканата е, че ГКПП-тата към южната съседка ще останат затворени и по време на туристическия сезон, когато българите масово отиват на почивка на Халкидики.

"Първата блокада ще бъде от 30 април до 7 май, а втората от 15 юли до 20 август", заяви Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

Той подчерта, че блокадата от понеделник ще бъде само на земеделска продукция, която идва от Гърция, както и за тази, която минава транзитно през България, както и през Македония. Той предупреди всички, които си правят планове да пътуват през пролетните почивни дни около Великден и Гергьовден към Гърция, че ще трябва да чакат по 15 часа на границата, за да преминат. По подобие на пропуска, който са направили гръцките фермери - на 24 часа да пропускат автомобили за 5 часа. 

Решението за блокирането на границата е заради липсата на решение на кризата, причинена от протестите на гръцките фермери.

Транспортният министър обясни, че със спирането на превозвачите на селскостопанска продукция "ще бъдат наказани само тези, които предизвикват страдание на нас".

Московски посочи още, че тези блокади от гръцка страна са системни от 2007 година досега.

"Вече са изпратени всички необходими документи към Европейския съюз, включително и към еврокомисаря по транспорта, но все още няма решение, а щетите междувременно са за десетки милиони", каза той.