След тазгодишните непоносимо скучни Грамита, очевидно имаме нужда от спектакъл с повече подправки (и по-малко политика). И понеже Оскарите вече надничат зад ъгъла, дали пък Академията няма шанс да ни пооправи настроението?

Карли Ледбетър публикува в „Хъфингтън пост“ любопитни предложения, които организаторите на най-престижните кинонагради спешно могат да обмислят в следващите 3-4 дни, преди началото на церемонията в неделя. С помощта на филмовия репортер Мат Джейкъбс, тя е измислила 11 нови категории. Някои от тях може да ви се сторят абсурдни, но в дългата история на Оскарите е имало и по-абсурдни. Важното е, че те ще придадат на шоуто блясък, динамика и най-вече цвят – многообразието преди всичко!

Ето и десетте нови категории, които Академията спешно трябва да въведе:

1. Оскар за расово многообразие

„Избелните“ Оскари са толкова сериозен проблем, че няма как да бъде решен, без да му се посвети специален хаштаг (#OscarsSoWhite). Както знаем, тази година нито един цветнокож актьор или актриса не получи номинация, което ядоса мнозина – някои дори ще бойкотират церемонията. Докато Академията намери начин да реши проблема с многообразието, може поне да дава Оскар за „най-шарен“ филм.

2. Оскар за любим филм на феновете

Със сигурност има място и време филми като „Ергенският запой“ да получат някакво признание, но само защото в тях няма дълги, засукани монолози, не означава, че не мога да получат и по някой Оскар. Трябва ни категория, в коята не специалистите, а феновете да гласуват – за феновете! Така следващият път, когато се загледате в някой филм с номинации за Оскар, шансът да се скъсате от прозявки, ще е малко по-малък.

Брадли Купър, Зак Галифианакис и Ед Хелмс в „Последният ергенски запой“.

3. Оскар за най-добра игра с глас

Ако тази категория беше въведена преди 20 години, Морган Фрийман (известен като Господ) щеше да има 19 Оскара. Защо не 20? Защото на всеки случва да бъде ощетен.

4. Оскар за най-добре актьорско изпълнение от животно

Когато във филма умре животно, всички се обливат в сълзи. Животните са страхотни и заслужават тежкия им труд пред камерата да получи признание. Нямаме възражения да си получават трофея в някаква ядивна форма, така че да могат да оценят плодовете на своя труд. Разбира се, ако победилият е куче, плодовете ще бъдат заменени с пържолки.

Маймунката от „Нощ в музея“ заслужава да мине по червения килим.

5. Оскар за най-добра Оскарова реч

Очевидно тази награда ще трябва да бъде давана на следващата година. Но тя не само ще окуражава всички да си подготвят речите предварително, но може да се връчва и за речи, произнесени на други церемонии. Нима Виола Дейвис не заслужава Оскар за историческата си реч след победата на тв наградите Еми през 2015 г.?

6. Оскар за най-много номинации без победа

Това не е опит някой да бъде засрамен, а да покажем на Академията, че Леонардо ди Каприо заслужаваше Оскар примерно още преди три номинации. Ако и тази година не спечели, ще намерим начин да превърнем тази категория в реалност. Но тогава Мерил Стрийп автоматично ще получи поне два Оскара наведнъж – въпреки че е печелила доста повече Оскари от Ди Каприо, тя и е изгубила доста повече от него.

7. Оскар за най-добра секс сцена

Защото кой не би искал да направи дълго и задълбочено проучване на кандидат(к)ите за тази награда? Освен това, щом ще има шанс за Оскар, вероятно и сценаристите ще започнат да включват повече такива сцени…

8. Оскар за най-добри маркетингова кампания

Тази година за тази награда имаме един безспорен фаворит – Райън Рейнълдс и маркетинг отдела на „Фокс“ за вдъхновената им работа по „Дедпул“. Отличните маркетингови кампании могат да превърнат добрите филми и актьори в носители на Оскар – в краен случай на Оскар за маркетинг.

9. Оскар за най-разреваваща сцена

Ако един филм е номиниран за Оскар, той гарантирано ще ви накара: 1. Да се почувствате объркан; 2. Да се почувствате тъп; 3. Да се разревете истерично. Така че защо да не даваме награда на сцената, която ще накара най-много зрители да пролеят най-много сълзи, докато се задушават в тежки ридания (може би заради смъртта на някое животно?)

Ако по времето на „Титаник“ имаше категория за най-разреваваща
сцена, Леонардо ди Каприо мажеше вече да е носител на Оскар.

10. Оскар за най-добър дизайн на началните надписи

Щом наградите Еми имат такъв приз, защо да го нямат и Оскарите? Нека почетем креативността, времето и ресурсите, които могат да превърнат началните надписи на един филм в друг филм (в първия филм).

С благодарности към Академията за вниманието!

Площад "Славейков"