Компанията Johnson & Johnson ще трябва да плати 72 млн. долара за нанесени щети на семейството на жена, починала от рак на яйчниците. Смята се, че причината е това, че дълги години е употребявала бебешка пудра, в която има талк.

Съдът в Мисури отсъди, че семейството на Джаклин Фокс ще вземе 10 млн. долара за частния иск и 62 млн. долара от наказателното дело.

Това е първата присъда за причинени щети в поредица от обвинения, че продуктите с талк причиняват рак.

Около 1000 случая на рак, който се свързва с продуктите с талк на Johnson & Johnson, са били регистрирани в Мисури, 200 в Ню Джърси, твърди "Индипендънт".

Фокс е използвала продуктите Baby Powder и Shower to Shower за интимна хигиена в продължение на 35 години. Преди три години ѝ била поставена диагнозата рак на яйчниците. Фокс умира на 62 години през октомври м.г.

Адвокатът на семейството Джери Бисли каза пред журналисти, че от компанията са "знаели за опасността още от 80-те години", но "заблуждавали и обществото, и регулаторните агенции".

Говорителката на Johnson & Johnson Каръл Гудрич обяви, че компанията е разочарована от решението на съда.

"Съчувстваме на скърбящото семейство, но твърдо вярваме, че безопасността на козметичния талк е доказана от десетилетия научни изследвания", каза Гудрич.

Още няколко десетки процеса по заведени искове за талка са насрочени за по-късно тази година.