Сигурно вече сте забелязали - от днес бутонът Like (харесвам) в социалната мрежа Facebook е малко по-различен. Всъщност е доста по-различен. Компанията пусна от днес за всички свои потребители новите шест версии на бутона, които се наричат "Реакции". Така вече няма да се чудите дали е подходящо да натиснете "Харесвам", ако новината ви ядосва или натъжава. 

Новите бутони не са съвсем нови, защото бяха показани още преди месеци, но до днес те не бяха достъпни за потребителите.

Всичко започна от т.нар. Dislike (не харесвам), за който се говори отдавна. И когато всички очакваха Facebook да въведе и бутон за негативни реакции, компанията обяви шест нови емоции, които потребителите могат да изразяват. 

ХАРЕСВАМ

Вдигнатият палец на син фон остава. Той ще продължи да изразява одобрение. Този символ ще се появява занапред, ако просто натиснете "Харесвам". Но ако задържите мишката (или пръста при мобилно устройство) малко повече...

ЛЮБОВ

...тогава се появяват всичките шест символа, а първият нов е червено кръгче с бяло сърце в средата. С него се очаква потребителите да изразяват силно позитивни емоции и привързаност - може да е любов, може да е съчувствие.

WOW

Третият символ е навлезлото дори и в българския език "Уау!". Възклицание, почуда, силна изненада. 

ХА-ХА

Следващият емотикон отново е жълт, широко отворена уста, усмихнати очи. 

ТЪЖЕН

Разбира се, има и неприятни постове, които ни карат да се чувстваме тъжни. За тях е лицето със стиснати устни и голяма синя сълза. 

ЯДОСАН

Шестият бутон е за изразяване на ярост. Червено лице, навъсени вежди и нетърпящ дума повече израз. 

Това са новите бутони. Внимавайте как ги използвате, защото човекът все пак не е ограничен до тези шест емоции.