БЕРЛИН – Само седмици преди следващата среща на върха в Брюксел по набелязване на мерки за преодоляване на бежанската криза унгарският премиер Виктор Орбан обостря тона.

“Германската политика по бежанците не е безалтернативна”, заявява Орбан в интервю за днешния брой на в. “Билд”.

Той не искал да говори за някакъв диктат на немците. Все пак Германия била велика сила в Европа, а натискът от Берлин имал голям заряд. Въпреки това Унгария нямало да играе по свирката на Германия.

“Ние нищо не дължим на Германия. И германците нищо не ни дължат. Германия ни подкрепи за членство в Европейския съюз, за което сме й благодарни. Унгария обаче отвори пазара си за всички държави членки на съюза. От това спечелиха всички. Тъй че сме квит”, е мнението на унгарския премиер.

Според него отношенията с правителството в Берлин станали по-трудни, а настроението мрачно:

“Днес тонът на Германия е твърд, груб и агресивен.”

Орбан отправя критика и към Европейската комисия. В Брюксел се промъкнала културата на незачитане на договорите – нищо не останало от критериите от Маастрихт, от Шенгенското споразумение и от това от Дъблин.

Той нарича илюзия съвместната политика по бежанската криза на ЕС и Турция. Нищо нямало да излезе от договорката Анкара да спира мигрантите в опита им да поемат към Европа. По отношение на турския президент Орбан заявява:

“Ние просим от господин Ердоган, в замяна предлагаме пари и обещания, страхувайки се за сигурността на нашите граници, тъй като сами не можем да се пазим. Подобна политика прави бъдещето на Европа и нейната сигурност зависими от благоволението на Турция.”

Точно с това Унгария не можела да се съгласи. Лайтмотивът на правителствената политика на Будапеща бил да се гарантира сигурността на унгарците:

Ние не искаме разцепление, а да защитим нашите граждани. Това ще рече: ние не искаме да приемаме мигранти.”

Попитан защо реши да се свика референдум с въпрос искат ли унгарците в страната им да бъдат приемани бежанци, Орбан отговаря:

“Целта е защитаване на европейската демокрация.”

Брюксел не можел да налага квоти за прием на мигранти. Подобна квота щяла да промени профила на Унгария и Европа – в етнически, културен и религиозен план.

Орбан не проявява никакво съчувствие спрямо Гърция – страната, която най-много ще пострада, ако държавите от ЕС откажат преразпределението на бежанците.

Според премиера Будапеща многократно предлагала всякаква помощ на Атина, дори гранични полицаи, които да пазят браздата й. Гръцката страна обаче отхвърлила всички предложения.

“Можеш да помогнеш само на онзи, който иска да му се помогне”, заявява Орбан. Сега Гърция била на ход, разбирай – да се справя, както може.