В петък в Цюрих е извънредният конгрес на ФИФА, на който ще бъде избран заместник на Сеп Блатер. Големите въпроси обаче са повече от един - кой ще наследи поста №1 в администрацията на най-популярния спорт. Не по-малко важно е дали 209-те делегати ще приемат подготвения пакет от реформи, целта на който е в бъдеще да се осуетят корупционните практики, разтърсили ФИФА през миналата година.

Чак след това е изборът на нов президент. Ако пакетът мине, това ще означава, че изпълкомът на организацията се заменя от 36-членен съвет. В него трябва да има минимум шест жени. Съветът ще назначи генерален секретариат, нещо като борд, начело на който ще има директор. Той ще е вторият човек във ФИФА и ще разполага с много власт. Както е видно обаче, ще бъде зависим от доста хора. Най-общо казано - йерархията в централата се увеличава. В Цюрих се надяват, че по този начин ще се упражнява по-добър контрол.

Седмина се впускат в битката за стола на Блатер. Това са Токио Сексвале (Южна Африка), принца на Йордания Али бин Ал Хусеин, бившия заместник генерален секретар на ФИФА Жером Шампан (Франция), шефа на Азиатската футболна конфедерация шейх Салман бин Ибрахим ал Халифа, шефа на Футболната ассоциация на Либерия Муса Билити и генсека на УЕФА Джани Инфантино (Швейцария). 

Според световни медии като Би Би Си, фаворит за поста е Салман бин Ибрахим ал Халифа. Шансовете за Инфантино също са големи.

А в последните дни се заговори, че швейцарската и американската прокуратура, заедно с ФБР, готвят нови арести. Те действаха по този начин на 27 май миналата година в луксозен хотел в Цюрих, когато закопчаха 14 висши футболни чиновници преди редовния конгрес на ФИФА. Дали и сега ще се случи нещо подобно?