Руското министерство на външните работи реагира изключително остро на създадената от българското Народно събрание временна парламентарна комисия, която да проверява фактите и обстоятелствата за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи. Говорителката на руската дипломация Мария Захарова отдели значителна част от изявлението си снощи на България.

Оценката на руското външно министерство за комисията е, че тя е "нелепа" и говори за "неблагодарност" от страна на България спрямо Русия.

ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА РУСИЯ И ТУРЦИЯ... АМА ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ?

Предлагаме ви превод на цялото изявление на Мария Захарова:

 

"Запознахме се с решението на Народното събрание на република България за създаване на Временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

Нелепостта на тази ситуация личи и от самото абсурдно име на комисията. Историята наистина знае примери на своеобразни „вмешателства“ на Русия във вътрешните работи на България, когато руският войник е бил на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята от злото. Преди това – за да освободи славяните от петвековното иго на същата тази Турция. Ние прекрасно помним историята. Който не помни, може да си освежи паметта.

Разбира се, за нас остава само да недоумяваме какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата „ръка на Москва“ в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за суверенитета, за своето суверено съществуване?

Въпросът не е в това, че започваме да се замисляме и да напомняме за това, което руснаците са направили за България. Ние никога не бихи направили такова нещо. Но когато се появят подобни нелепи и абсурдни органи, които се опитват не да изяснят нещо, а предварително да утвърждават неверни неща, разбира се, че не е лошо да припомним нашата обща история.

Възниква опасението, че в българското общество, подхранвано от такива парламентаристи, може да започне „неомаккартизъм“.

Цинизмът на подобни стъпки личи и от това, че прословутата Комисия бе създадена в навечерието на 138-та годишнина от освобождението на България от османско иго. Всичко това е в дисонанс с планираните и вече провеждащи се празнични мероприятия, като например изложбата в Държавната Дума на гравюри от Руско-турската война 1877-1878 година. Бих искала да напомня, че на тържествената церемония по откриването на 24 февруари, в присъствието на депутати от двете страни, звучаха много искрени думи за тесните връзки, дружбата и братството на нашите славянски народи."

 

Следват няколко въпроса на журналисти, сред които и този:

"- Нарекохте българския народ неблагодарен, но не става ли дума за политиците, които управляват в момента, докато народът в по-голямата си част е благодарен на руския народ?

- Не би ми и хрумнало да кажа за неблагодарност на българския народ. Говорих за това, че на тези политици, общественици, които стоят зад подобни инициативи, им липсва историческата памет, за да са благодарни, че моите сънародници, давали живота си, в това число рамо до рамо с българските си братя, са го направили за България. Ще повторя още веднъж, ние не говорим за това по своя инициатива, но сме принудени да реагираме на такива абсурдни и, честно казано, страшни стъпки като създаването на подобни комисии. Това никак не е истина, това е опит да се заведе младото поколение на България в "информационна гора", като да се подаде изкривена информация за съвместната ни история."