Депутатът от ДПС Камен Костадинов хвърли светлина върху една от "митологемите" в българския политически живот, свързана с ключовото изказване на почетния лидер на Движението Ахмед Доган през 2009 г. в село Кочан, в което той казва: "Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата."

"Порциите, искаше да каже г-н Доган, са политиката, която прави централното ръководство на една партия. Порция е дали ще направиш, ще насочиш инвестиция в един град, в един кръг... Това е част от митологемата", обяси Костадинов пред Нова тв, заемайки стола на гост, след като преди това от него стана бившия ДПС депутат Ахмед Юсеин.

АХМЕД ЮСЕИН: ДОКАРАЙТЕ ЕДИН РУМЪНСКИ ПРОКУРОР, ДА МУ РАЗКАЖА ЗА ДПС

"Първо, в българската политическа действителност през последните 25 години живеят много митове и мигологеми. Дълго време ДПС не обръщаше внимание на своя публичен образ. Водени от съзнанието, че има някаква част..., това е в първите години на ДПС, когато огромна част от хората, които гласуваха за ДПС, са гласували на база на емоции, на база на обидата от Възродителния процес, тогава дълго време ние не обръщахме внимание на това, което се говори", обясни Костадинов една от причините за "лошия" имидж на партията.

"С интерес наблюдавам, че някои мои бивши колеги са се възприемали като салфетки, като кучета, като някакъв обслужващ персонал. Самите те са се чувствали такива. Много е странно, ние станахме заедно с г-н Юсеин депутати през 1997 г. Аз никога не съм се чувствал като куче, нито като някакъв зоовид, нито като салфетка", коментира той участието на Юсеин в Нова тв преди него.

"Странно е, че всеки един от напусналите се сеща да говори за тези според него важни моменти, в момента в който не успее да реализира своите амбиции. Самият той беше известен, че ходеше в централата на ДПС с едни папки със CV-та, имаше кадри за всяко едно место. Така че не ми се връзва образа на бореца...", казва Костадинов по повод на Юсеин. 

"Всички почват да търсят и да виждат слабите места и стават критици в момента, в който загубят статута, който са имали или към който са се стремели", заключава депутатът.

Според Костадинов Турсия се намесва в българската политика., като това се случва по няколко начина:

"През изселнически организации, през различни хора, които са попаднали в Турция по една или друга причина след 1989 г. Имало е такива опити много пъти, но докато г-н Доган беше лидер на партията, те никога не са успявали", казва той.

Костадинов коментира и спрените от премиера Бойко Борисов обществени поръчки за фирми, някои от които се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски:

"Не съм чувал, не съм забелязал г-н Пеевски да има някакво касателство със строителство, за толкова години, откакто го познавам. Не съм виждал при многобройните срещи с него хора от строителния бранш, които да са публично известни, не съм чувал и разговори, които да се водят, които касаят строителството."