Главният прокурор Сотир Цацаров коментира днес вчерашното изявление на шефа на ВКС Лозан Панов, че трябва да се направи задълбоченаа проверка по изявлениията на столичния следовател Бойко Атанасов.

"Тази проверка я поисках първи аз. И тази проверка трябва да бъде направена" каза обвинител № 1.

Той специално наблегна, че както и да бъде извършвана, това трябва да стане пред очите на колектива на Столичното следствие. Цацаров дори каза, че разговорът му със следователите миналия петък, ще бъде качен целият на сайта на прокуратурата.

ЛОЗАН ПАНОВ: ЗАДЪЛЖИНЕЛНА ПРОВЕРКА НА ДУМИТЕ НА СЛЕДОВАТЕЛ БОЙКО АТАНАСОВ

"А що се отнася до изявленията на г-н Панов, свързани и с тази проверка, и с нещо друго... За да прозвуча възможно най-коректно, ще кажа, че на мястото на колегата, бих излязъл от света на СМС-и, записи, проверки, нарязани хартии и бих се съсредоточил върху проблемите, които общо взето виждаме всеки ден и пред които се изправя както прокуратурата, така и съдът.

Останалото означава да се страхуваме от страха постоянно", допълни Цацаров.

За побоя на софийското околовръстно

Ръководството на МВР и прокуратурата се разбраха, включително и чрез законови пормени, да се въведе режим на регистрация на ескортиращитте коли, стана ясно днес. Те трябва да влязат в регистър, както е с личното оръжие. Проблемът е частната нелегална охранителна дейност, кааза главният секретар на МВР Георги Костов.

"Ще използваме обществения интерес и обществената нетърпимост към лица, които се движаат с ескорти", допълни той.

От думите му стана ясно още, че охранителите на т. нар. Иво Ториното (подсъдим заедно със Златко Баретата, а и отделно - за убийство, б.а.) на хартия не фигурират никъде и не се водят към регистрирана охранителна фирма.

От днес МВР е разпоредило специализирана операция за "привеждане в известност на всякакви подобни" нелегални, но фактически съществуващи ескорти. Задържаните бабаити нямат разрешително за носене на оръжие. При претърсването у тях такова също не е открито.

"Бухалки, сгъваема палка и останалото е наглост", каза видимо ядосан Цацаров.

Той не пропусна да напомни, че Върховната административна прокуратура е препоръчала на МВР още след случая "Лясковец" да се направи единен електронен регистър на всички лица, които имат разрешително за оръжие, но той още не е направен.

Прокуратурата обеща на МВР да им предостави база данни, а от тях ще остане само да си я опресняват.