"Схемата е направена с изключителна арогантност и безпардонност. Не става дума за интелигентност". Това обяви пред Нова тв прокурорът Стоил Тоичев, който 4 години се е занимавал с делото на Веселин Пенгезов, Петър Петков и Мария Дивизиева за злоупотреби по европроект, който трябва да създаде информационна система за военните съдилища.

Миналата седмица председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов  се сдоби днес с обвинение в злоупотреба с пари по еврофондовете. Обвинение беше повдигнато и на полк. Петър Петков, председател на Военно-апелативния съд. 

Разследването е за злоупотреби с еврофондовете от времето, в което Пенгезов е бил председател на Военно-апелативния съд. Става въпрос за обществена поръчка на Военно-апелативния съд от 2008 г. Одобрените средства били 700 000 лв., но реално усвоените - 520 000 лв. Средствата били за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища, който се финансира  по Оперативна програма "Административен капацитет". По делото ще бъде привлечена и шефката на кабинета на Пламен Орешарски Мария Дивизиева.

Според Тоичев се е действало изключително арогантно. 80 на сто от документацията по проекта е била подменена, обясни той. 

"Над половин милион лева е сумата по целия проект. Тези пари ще бъдат изгубени за държавния бюджет", каза Тоичев.