Премиерът Пламен Орешарски се развесели от репортерски въпрос в кулоарите на парламента дали ще подаде оставка, ако управляващите партии не спечелят евровота.

"Ще подам оставка, когато е очевидно, че не мога да се справя с ангажиментите си", коментира той лаконично.

"Първо бих се радвал на изборен успех на двете политически сили, които подкрепят кабинета. Що се касае до резултатите след изборите, нека ги дискутираме вечерта след изборите", каза Орешарски. "От 1990 година насам всички избори са важни без изключение - нека видим общественото доверие и ще коментираме след това", завърши той.

Орешарски беше в Народното събрание за блицконтрола, който обаче се провали поради липса на кворум. Депутатите не успяха да приемат на второ четене и промените в Закона за МВР.

Премиерът коментира и ситуацията в Украйна, като отбеляза, че няма промяна в българската позиция. Ситуацията там е сложна, в последните седмици има и ескалация на напрежението, но това не променя нашата позиция, отбеляза Орешарски.

"Не сме сменили нашата позиция спрямо позицията ни отпреди месец по отношение на ситуацията в Украйна, в която призовавахме двете страни да се въздържат от провокации, а специално властите в Украйна да водят по-интеграционна политика и да разчитаме на дипломатически и политически средства за уреждане на конфликта, а не на конфронтационни".

"Към настоящия момент нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките на газ, но рискът в такава ситуация остава", каза още премиерът. В събота за опасност от прекъсване на доставките на газ предупреди външният министър Кристиан Вигенин като напомни, че тръбите минават в непосредствена близост до Одеса.

Орешарски нямал информация върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да е оказван какъвто и да било политически или партиен натиск по отношение на лицензите на ЕРП-тата, стана ясно на брифинга.

"В момента, в който те влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата за отнема на лицензите. Ако не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще отнеме техните лицензи", каза премиерът и допълни: "Моите инструкции винаги са били да се спазва законът".

Имах среща с представители на ЕВН и на „Джейлан“ и темата беше строителството на „Горна Арда“ - единствената тема, която беше дискутирана. Мисля, че е важен голям проект“, каза още Орешарски.

Министър-председателят коментира и твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че правителството няма да се справи без актуализация на бюджета.

"Изглежда, че колегите от опозицията добре разбират от актуализация и няколко пъти в своя мандат правиха такава, за разлика от предишни години, когато не са правени актуализации. По принцип всичко е възможно, но за първите три месеца няма данни да твърдим, че ще има актуализация", смята той.

Според Орешарски до края на годината има време, за да се стабилизира окончателно приходната част на бюджета, а има и достатъчно резерви в разходната.