Жена на 64 г. е с опасност за живота в болница, след като ТИР удари влак на жп прелез, предаде БНТ. Освен нея са пострадали още петима – три жени и двама мъже.

Към 16,45 ч между гарите Белово и Септември шофьорът на камиона решил да изпревари идващия от София влак, въпреки че на прелеза вече е била задействана сигнализацията с червен мигащ и звуков сигнал.

При удара първият вагон на електрическата мотриса "Сименс Дезиро" е дерайлирала и са били ранени петима пътници от първия вагон на влака, двама от които по-тежко, както и водачът на камиона“, съобщи главният ревизор по безопасността на НК "Железопътна инфраструктура" инж. Бисер Минчев.

Ранените пътници са казали, че не помнят нищо, те просто усетили „как летят от влака“.

Движението на всички влакове между София и Пловдив е било спряно, а пътуващите в дерайлиралата композиция са били извозени с автобуси. Влаковете, които пътуват към по-далечни дестинации и по график минават през гара Септември, са пренасочени по обиколен маршрут през Карлово.

Влакът е пътувал от София към Пловдив, а инцидентът е станал на около километър и половина преди гара Септември. Спешно на мястото на инцидента са пристигнали всички директори на БДЖ, както и заместник-министърът на транспорта Антон Гинев.

При удара кабината на камиона е отнесена, поради което разследващите дълго не успели да разгадаят марката му, обясни още инж. Минчев.

Част от тежкия товар на камиона - оси за вагони, предназначени за ремонтния завод в Септември, се врязал в купетата на първия вагон на мотрисата и е ранил пътниците. Леки контузии е получил и машинистът, който веднага е дал показания на следствените органи.

Щетите за възстановяването ще се поемат от БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура”. Пострадалите ще получат застраховка, съобщи зам.-министър Гинев.

През миналата година са станали 31 катастрофи на прелези, всички са по вина на шофьорите на автомобили.