Вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред bTV, че държавата би трябвало да е в ролята на силния в разследването на евентуален картел при цените на горивата. Така той отговори на въпрос дали тази битка не е подобна на библейската схватка между Давид и Голиат.

"Кой е Давид и кой Голиат? Държавата би трябвало да е в ролята на силния. Имаме един пазар, който би трябвало да се подчинява на правила, основното правило е конкуренцията. Ощетеният тук е потребителят", заяви Дончев.

Той коментира и започналото разследване от страна на Комисията за защита на конукренцията (КЗК) срещу евентуален картел при горивата.

"КЗК, ако има нужда от съдействие, ще го получат. Това е смело решение", заяви Дончев.

Вицепремиерът обясни, че ако се докаже картел, КЗК има право да налага глоби като процент от оборота на съответната компания.

"Глобите са доста солени, ако се докаже картел. Освен това става дума за компании, които държат на репутацията си. Това ще бъде обеца на ухото за всички", допълни Дончев.

"В нито една от процедурите аз не виждам собственост на посочените две лица".

Така вицепремиерът отговори на въпрос дали сред спрените от държавата обществени поръчки има такива на фирми, свързани с Делян Пеевски и Иво Прокопиев.