Нямам никакви илюзии, че ще е лесно. Това заяви Лютви Местан по време на Учредителното събрание на партия ДОСТ.

„Скъпи, приятели, от тук нататък нашето обръщение ще бъде - скъпи, приятели”, обърна се Местан към присъстващите в залата, след като прозвуча националният химн на България, както и този на Европа.

„Срещу нас стои огромен финансов ресурс и машината на статуквото, която ще репресира всеки, който ще ни последва. Цели се и включване на инструментариума на държавата чрез мита за националния предател, който щял да основе протурска партия. Кого и какво виждаме в тази зала, обаче, запита Местан. Тук виждам само български патриоти”, каза Лютви Местан, докато зад гърба му изпъкваше картата на България с надпис върху нея-„ За евроатлантическа България”.

„Защо сега, сега ли сме погледнали, ще ни задават този въпрос и ни трябва ясен отговор”, убеден е Местан. „Отговорът е категоричен - виждахме, но си затваряхме очите, правихме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш”, призна Местан. 

Очаквайте подробности

Местан на фона на карта на България, оцветена в лилаво на жъл фон, но с евроатлантически надпис
Уточняват последни подробности с Хюсеин Хафъзов.
На учредяването има и малко охрана от НСО. Гардовете са прикрепени към Местан.
Първите люде на партията на крака на химна. В центъра са две дами- съпругата Ширин и вярната съратничка Мариана Георгиева. Партията обаче няма да е семейна, а от приятели. 
Последни приготовления преди началото.
Зала, пълна с патриоти (по Местан).
На първия ред е и напусналият ДПС депутат Ахмед Юсеинов.