"Притеснявам се, че българските граждани ще плащат тази PR акция за спиране обществените поръчки."

Това заяви зам.-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков в ефира на БНТ тази сутрин по повод поредицата от спрени от премиера Борисов процедури от последните две седмици. Според него, Борисов видимо не желае да строи автомагистрала "Хемус", първата спряна обществена поръчка.

МЕСТАН ЗА ПЕЕВСКИ: ОЛИГАРСИТЕ СА ПРОДУКТ НА ПРЕМИЕРИТЕ

"Предният мандат не беше направена крачка за „Хемус”. Този мандат направи се крачка, колко тя е била адекватна, това е друг въпрос", коментира Петков.

Той отбеляза, че премиерът се радва на медиен комфорт.

"Самият Борисов каза, че това са процедури, абсолютно законово проведени, но има едни съмнения. Значи по моя информация част от компаниите, засегнати от отмяната на обществените поръчки, вече са обжалвали в КЗК. Пак казвам, притеснявам се, че ние ще плащаме тази оригиналност”, поясни бившият вътрешен министър.

Според него това може да създаде напрежение и съмнения около всяка обществена поръчка, притеснявайки и международните инвеститори.

Петков коментира и съмненията за картел сред бензиностанциите, които според него са още от 2012 г. И попита защо, след като мандатът на Комисията за защита на конкуренцията е изтекъл преди година, тя продължава да взима решения.

"Защо я държим - за да изпълни определена поръчка, за да направи нещо. Тази комисия взима решението, което по същество ще бъде в ръцете на следващия състав на комисията. Това не го мисля за много почтено. Като държава трябва да излъчваме правна култура, тотално съобразяване със закона”, заяви той.

Според Петков временната комисия за проверяване на възможна намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика, която парламентът създаде миналата седмица, е вредна. Има други ведомства, които да се занимават с подобно разследване, смята той.