"Тука има едно момче, прокурорче, дай да те запознаем с него, да видим какво ще ти помага за твоите племенници."

С тези думи измамници примамили сириецът Базхад Ибрахим, тогава разпитвал за свидетели на случката, заради която двамата му племенници - обвинените в убийство Хошнаф и Ибрахим Абдулсалам, които той смята за невинни. Това разказа самият сириец пред БНТ.

Първият измамник Цветан Василев изтъкнал, че е прокурор, но се занимава с по-леки дела, като кражби.

"И вика: аз ще те запозная с един друг прокурор, който се занимава с убийства, по-тежки дела, аз викам: Добре."

Два дни по-късно го поканили на среща в голям търговски център.

"Отивам там, в едно кафе на първия етаж. Един мъж седнал, запознахме се - представи ми се за прокурор Митко Димитров."

Това е другият задържан мним прокурор, Петър Маринов, който идвал винаги с друг от групата, представяйки го като охранител и шофьор. Той демонстрирал на Ибрахим, че познава добре случая, и обещал, че ще поеме делото като наблюдаващ прокурор.

"И втори, трети ден, звънна ми, и каза - ето, аз съм наблюдаващия прокурор, с документи, и ми показва документи. Копие ми донесе тогава. След това почнаха със суми да говори," разказва Ибрахим.

И разкрива, че се е усъмнил в тях заради начина, по който са искали пари - много бързо.

"Аз се усъмних в тях, че нещо тука не върви добре, и тогава сигнализирах в ДАНС. АКо не беше ДАНС, нямаше да съдействам - щото нямам вяра в никой друг. Аз щото в ДАНС имам вяра, за малък период във времето свършиха операцията успешно."

В сряда службите съобщиха, че двама измамници са арестувани при операция на спец отряда "Кобра", при която пострадал и един полицай от дирекция "Вътрешна сигурност".

Петър Маринов - единият задържан, е бивш счетоводител на банка, но е бил уволнен заради присвояване на пари от сметки. Цветан Василев се предал сам.Третият съучастник още се издирва. Очаква ги възможна присъда от 1 до 8 години за това, че са се представяли за длъжностно лице.

Самият Бахзад Ибрахим също е свързан с престъпния свят - един от братята му, Локман Ибрахим, е застреляният през 2004 година от поръчков убиец в столичния квартал Зона Б5 пред очите на децата и съпругата му. Бахзад също е бил там. Според полицията братята се занимавали с наркотрафик. Тогавашният главен секретар и сегашен премиер Бойко Борисов коментира тогава, че ако не се занимавали с наркотици, ще са живи и здрави. Повече за отношенията на Бахзад с хора като Константин Димитров - Самоковеца и Иван Тодоров - Доктора ще разкрие той в понеделник в сутрешния блок на БНТ.