Експертният съвет, определящ върховния религиозен лидер, също е от лагера около президента

 

СИМОНА РУСЕВА

 

Успех за иранския президент Хасан Рохани. Това сочат първите резултати от парламентарните избори в Иран.

Умерено консервативната листа на Рухани “Надежда” спечели всичките 30 депутатски места в столицата Техеран, 8 от които са жени. Това съобщи в нощта срещу неделя националната телевизия след преброяването на 90 на сто от бюлетините. Докато излязат окончателните резултати от вота, могат да минат дни.

Един от основните въпроси беше, дали след вота президентът Рухани ще получи парламентарна подкрепа за обявените от него реформи. Иранските хардлайнери, които имат мнозинство в сегашния парламент в Техеран, категорично се противопоставят на курса му.

“Народът отново демонстрира мощ и гласува за по-голяма надеждност и убедителност на избраното правителство”, коментира Рухани първите изборни резултати по телевизията.

 

Балотаж в 14 избирателни района

 

Листата “Надежда” победи в Техеран и взима всичките 30 места от столичната квота в парламента. Останалите 260 места се разпределят от другите части на страната. Първоначалните резултати от петъчния вот сочат, че тези места се разпределят между умерените консерватори на Рухани, твърдите консерватори и независимите кандидати.

По данни местните медии в 56 избирателни района извън Техеран хардлайнерите печелят 19 места в националния парламент, 9 взимат привържениците на Рухани, а независимите си осигуряват 14 места. В останалите 14 избирателни района изходът не е решен. В тях ще има балотаж, очаква се това да стане през април или в началото на май.

С победата в Техеран президентът Рухани недвусмислено получи подкрепа за политиката си на отваряне към света. През миналите години доминираният от хардлайнерите парламент постоянно блокираше исканите от него реформи. Те направиха и всичко възможно да блокират ядреното споразумение между Техеран и Запада, но за щастие не успяха да се наложат. В този случай Рухани действа еднолично с подкрепата на правителството.

Иранските гласоподаватели гласуваха и за състава на Съвета на експертите, състоящ се от 88 души. Този религиозен орган се смята за най-важния. Според чл. 111 от иранската конституция той определя върховния революционен лидер на страната. От 1989 г. този най-влиятелен пост в страната заема Али Хаменей (77 г).

След вота стана ясно, че и в Съвета доминират умерените консерватори над религиозните хардлайнери.

Общите избори в Иран бяха проведени в петък. Поради големите опашки пред изирателните секции вотът беше удължен с 6 часа.

Той е смятан за най-важния тест за политиката на страната след сключеното през юли м. г. ядрено споразумение между Иран и Запада, което пък през януари т. г. доведе до свалянето на санкциите спрямо Техеран.

За общо 290 места в парламента се бориха 4800 кандидати, близо 500 от които жени.