Бившият началник на Националната разузнавателна служба (1991-1997) и депутат от БСП (2001-2005) Бриго Аспарухов нарече „безспорна грешка“ създаването на временна парламентарна комисия, която да проверява фактите и обстоятелствата за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи.

Ръката на Русия, тя винаги е съществувала. Това е интересът на Русия – не можем да я виним. Не можем да виним и Турция, която в лицето на една предимно етническа партия, иска да види своя канал на влияние. Няма нужда от комисия, аз казвам „да“, казвам и „не“, коментира Аспарухов в предаването „Комбина“ по Нова тв.

Той отиде и по-далеч и каза, че комисията „граничи с параноя“.

Бриго Аспарухов използва и серия от цветни определения за предприетите от премиера Бойко Борисов действия за спиране на обществени поръчки, за които има съмнения.

Възприемам го като една негова експлозия, един емоционален ход. Той се позова на настроения на обществото. Това не звучи много сериозно. Обществото променя настроенията си“.

По-късно нарече случващото се „цирк“. Същата дума използва и за огласената заплаха за убийство на премиера.

Можете ли да си представите как премиерът получава в пощата си куршум? Това е куршум. Как попадна пликът с куршума в лицето на заплашваното лице? Аз нищо не твърдя, но твърдя, че е малко смешновато измислено“.

Бриго Аспарухов каза, че е публична тайна, че зад много от фирмите в обществените поръчки излизат различни лица с различно оцветяване – червени, сини, жълти...

Безспорно бизнес-кръговете управляват“.