Широко отразяваният индийски проект за смартфон за $3,66 може да се окаже измамна схема, пише Engadget.
След като получи заявки за над 30 000 апарата, компанията е обвинена в измама от конгресмена Прамод Тивари, а друг депутат - Кирит Сомая, поиска правителството да разследва случая.

ИНДИЯ ОТВЪРНА НА ПРАВЕЦ СЪС СМАРТФОН ЗА 3,66 ДОЛАРА

Зад апарата с кодово име Freedom 251 стои неизвестната компания Ringing Bells. За $4 неговите технически данни изглеждаха внушителни - четириядрен процесор на 1,3GHz, батерия с капацитет 1450 mAh, 4-инчов дисплей с резолюция 960x540 пиксела, 1GB RAM, 8GB вътрешна памет и 3,2-мегапикселова камера.

Само стойността на вградените в него части надхвърля $40. Анализаторът от компанията iSupply Уинг Лам казва, че дори дисплеят му струва повече от $4.

Съмненията се задълбочават. На събитието за официалното представяне на апарата компанията е подарила бройки на китайския смартфон Adcom Ikon 4 със заличено лого. На свободния пазар същият апарат се продава за $54.

Най-смешното е, че компанията Ringing Bells промени дизайна смартфона на своя сайт, нагласявайки го към китайския телефон. Мистерията е още по-голяма. Въпреки, че Ikon 4 използва Android, при включването му се появява интерфейс, който копира този на iPhone.

От Ringing Bells обясняват, че това е само предварителна версия на телефона, като окончателният вариант щял да прилича на него. За какво е цялата схема? Според експерти компанията цели две неща - едното е да събере някаква начална сума, с която да поръча все пак известно количество апарати и да започне доставката им.

А другата - да се вреди във финансирана от правителството схема за стимулиране на местни производители, въпреки че все още няма никакъв производствен капацитет.