Реформаторският блок изпрати отворено писмо до медиите със заглавие "Конспирацията "Южен поток". Сините са поискали чрез съда документи по проекта за газопровода и са получили опис на десетки документи, съхранявани в Министерството на икономиката и енергетиката. В едно от писмата руската страна прави предложения за промени в българското законодателство за "морски газопровод", а няколко месеца по-късно депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев внасят подобна промяна в закона. Приетото предложение бе критикувано от Европейската комисия, защото на практика изважда част от тръбата от действието на европейските правила.

"Това е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като Троянски кон на Газпром и Кремъл не само в Европа, но и в България", казват Реформаторите.

Писмото е подписано от Светослав Малинов, Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Иван Иванов и Петър Славов. Потърсихме Мартин Димитров за подробности:

 

Г-н, Димитров, получихте документите и какво ви изненада в тях?

Дълго време Министерството на икономиката твърдеше, че не разполага с документи по „Южен поток“ и чак след като Софийският административен съд видя, че ние защитаваме обществения интерес, разпореди изготвянето на опис на всички документи по проекта. Получихме този опис и имаме заглавията на всички документи, но не и тяхното съдържание.

Когато се сдобием и със съдържанието, въпросите, които ще зададем на правителството, ще станат още по-сериозни.

Т.е. вие към момента имате само заглавията на документите и датите?

Да, но това се оказа достатъчно, за да сглобим картината и да видим, че доминираната от „Газпром“ компания е подготвила и внесла предложение за изменение на българското законодателство, въвеждайки за първи път термина „морски газопровод“. Няколко месеца по-късно депутати от БСП правят предложения за изменения в Закона за енергетиката в същата посока. Ние имаме основателни съмнения, че има, ако не съвпадения, то поне припокриване на тези предложения. Всички тези предложения са в посока заобикаляне на европейското законодателство.

Как само от заглавието стигате до извода за конкретното предложение?

В самото заглавие на документа пише, че това са предложения за промени в закона, внесени от компания, доминирана от „Газпром“. Т.е. изводът е пряк, не е косвен.

Т.е. със сигурност знаем, че „Газпром“ са изпратили предложения, но не знаем със сигурност дали това са същите предложения, които бяха внесени от БСП?

Да, не знаем със сигурност дали това са същите предложения, но стигаме до това основателно предположение по следната причина: няма морски газопроводи, всички газопроводи имат единна и обща структура и подобно разделение на сухоземна и морска част досега не е правено в европейските газопроводи. Това се прави за първи път сега и би било изключително голямо съвпадение „Газпром“ да предлага законопроекти с такова заглавие - „Морски газопровод „Южен поток“, и няколко месеца по-късно двамата депутати да направят точно това изменение. Те въведоха термина „морски газопровод“ и казаха, че за него няма да важат всички правила на Европейския съюз.

И какво означава това за вас?

За нас е скандално която и да било чуждестранна компания извън ЕС да прави предложения за изменения в българското законодателство във вреда на българските граждани. Това означава високи цени на газа за българските граждани и тотален руски монопол.

Освен това ние използваме и думата „конспирация“ - ако компания извън ЕС е намерила начин да наруши европейското законодателство, използвайки български депутати. Това е изключително обезпокоително и говори за Троянски кон.

Споменавате и за писма от ДАНС и МВР. Там какво се казва в заглавията?

Знаем, че ДАНС и МВР са искали документация и са правили някаква проверка по „Южен поток“. Задаваме си въпроса дали ДАНС и МВР не са стигнали до същите опасения за заплахи за националната сигурност, които виждаме и ние. Смятаме да изясним и този въпрос.

Това казват само заглавията, а целите документи?

Ще ви дам само един пример – досега дори и Европейската комисия няма достъп до тази документация. Ние сме първите, които се добираме до част от нея. Но за нас дори и заглавията са достатъчни, за да си направим изводите.

Ще продължим да изискваме още документи, но още сега Министерството на икономиката трябва много бързо да отговори на тези въпроси.

Искаме да видим предложенията, направени от компанията, доминирана от „Газпром“. Нека ни ги изпратят, за да видим дали те съвпадат с предложенията, внесени от двамата депутати. Ако има съвпадение, това ще говори за международна конспирация.