Армията дава за границата с Турция 500 войници. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. Специална промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили позволи войската да се включи в спирането на бежанския поток. В охраната на границата ще участват Сухопътни войски, Съвместното командване на силите, Служба "Военна информация", "Военна полиция", ВВС и ВМА.

"Имаме готовност във всеки един момент да реагираме, ако това се налага", обяви с увереност Ненчев, цитиран от БГНЕС.

Министърът не каза отново колко точно ще струва участието на армията в охраната на границата.

КАНАЛДЖИЙСТВО ИЗБУЯ ПО БИВША ШЕНГЕНСКА ГРАНИЦА

Колко ще струва охраната на границата

"Предстои МО да представи в Министерския съвет финансов разчет за осигуряване на дейностите по охраната", каза той без да уточни какво показват тези разчети.

„Ние не можем да преценим в каква степен бежанският поток ще се насочи към България, към българската граница. На този етап имаме само предварителна информация за изключително увеличаване на потоците в Гърция, в Македония, Сърбия, така че сме взели всички превантивни мерки”, каза още министърът.

БЕЖАНЦИ АТАКУВАТ С КАМЪНИ И ПРЪТИ ГРАНИЧНАТА ОГРАДА НА МАКЕДОНИЯ

Той посочи и някои детайли. Водещата роля при охраната на границата остава на МВР. Когато военните патрулират съвместно с органите на МВР, задържането ще се прави от полицаите. Ако патрулират съвместно с Военна полиция, задържането ще става от Военна полиция.

С какво ще бъдат въоръжени военните на границата

Според обясненията на министъра изпратените на границата военни в зависимост от местоположението или мисиите, които изпълняват, ще бъдат въоръжени или с личното си оръжие или „с други предпазни средства, осигурени от МВР” (каквото и да означава това).

Казармата

Ненчев коментира и друга своя идея - за регистър на всички мъже до 32 години, годни за военна служба.  

Засега заради нееднозначното приемане на предвидените промени в Закона за резерва е възможно да отпадне изискването ГРАО да предоставя на Централното военно окръжие данни за хората на възраст между 18 и 32 години.

Министерство на отбраната сформира обаче специална работна група, която ще изследва възможностите за евентуално възстановяване на наборната военна служба у нас. Това се налагало, защото идеята за задължителна казарма се дискутирала от депутати. „Може би днес или утре ще назнача комисия, която въз основа на експертизата, с която разполагаме, въз основа на опита на други страни, ще направим нашето предложение и ще изложим нашите тези”, каза още Ненчев.

БЪЛГАРИТЕ ДО 32 ГОДИНИ НА ВОЕНЕН ОТЧЕТ?

Той заяви, че ако НС реши, "в МО ще изпълним в цялост закона, независимо какво ще ни коства”. „До този момент не сме разглеждали в МО въпроса с връщането на казармата, защото той е свързан и със съответните конституционни промени, т. е. той е в голяма част в прерогативите на НС. На този етап това, това, което мога да кажа е, че, ако се обсъжда военна служба в рамките на 3,4 или 5 месеца, тя ще е абсолютно недостатъчна. За една такава подготовка е необходима поне една година”, показа министърът, че вече е разсъждавал по темата. 

Обществената поръчка за автомобили спряна, нов самолет ще се купува

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов призова министрите си в съотвествие с новата политика на преглеждане на обществените поръчки да се огледат във ведомствата си за нередности. Военният министър се отчете.  Спира се обществена поръчка за купуването на нови автомобили. Тя е на стойност около 1,5 млн. лв.

„Може да се окаже, че тези ресурси ще бъдат необходими за други приоритети на МО и не считам, че е особено належащо в този момент да подменяме автопарка”, беше обяснението.

В поръчката влизат 6 леки автомобила и 9 с повишена проходимост.

Автомобили няма, но за купуването на нов самолет продължава да се действа. Ненчев е убеден, че тази година ще може да подпише договора за придобиване на нов тип многоцелеви самолет за ВВС. Според министъра в рамките на три или три години и половина ще имаме нов тип боен самолет за авиацията. Направени са анализи и запитвания, проведени са разговори с "Грипен" и за "Юрофайтър" и за Ф-16, обясниха от министерството.

В списъка са още кораби и бронирани коли

 Предстои и започването на проекта за придобиване на два многоцелеви патрулни кораба за военния ни флот, чиято приблизителна стойност се оценява на около 700 млн. лв. Според военния министър бойните плавателни съдове може да струват до 30% по-малко, ако бъдат произведени в България. За стартирането на въпросните два военни мегапроекта отбранителното ведомство ще получи целево през тази година по 80 млн. лв. 

Ненчев обяви и че армията ни има много голяма нужда от израелските бронирани коли "Пустинна котка" и от започване на джойнт-венчър за производство на бронетранспортьори на американския оръжеен концерн Textron у нас. В момента има висящи тръжни процедури за придобиване на бронирани джипове и на бронетранспортьори за сухопътни войски, в които участват и конкуренти на гореспоменатите два типа военни машини.

В средата на януари министърът на отбраната каза, че до края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на шест нови двигателя на самолети МиГ-29 и съответните части. Днес стана ясно, че тя е още в подготовка.