Председателят на ВКС Лозан Панов заяви днес, че не се разпознава във вчерашния съвсем директен намек на главния прокурор Сотир Цацаров, че "политик не се става в рамките на мандат в съдебната система".

ЦАЦАРОВ vs ПАНОВ - РЕЧ СРЕЩУ РЕЧ (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Никога не съм имал такива намерения. Изразяването на позиция по отношение на доклада на ЕК не смятам, че е проява на човек, който иска да става политик, коментира днес председателят на ВКС.

На журналистически въпрос, че двамата защитават и съвсем различни позиции по повод самия доклад на ЕК той напомни, че само от нас зависи да си оправим съдебната система. И допълни, че европейските стандарти за независимост на съда изискват мнозинство от съдии в бъдещата колегия на съдиите след разделянето на ВСС.

Продължавам да казвам, че с конституционните промени историческият компромис не се случи, допълни той.

Панов пак нарече критиките на ЕК обективни и апелира да се спре прехвърлянето на отговорности между изпълнителната власт в лицето на МВР и съдебната, както и вътре в самата съдебна власт - между прокуратура и съд.

По повод нападките в определени медии, че върху самоубилия се съдия Цветан Цанов е упражняван натиск от председателя на СГС Калоян Топалов, Панов заяви за пореден път, че няма да се включва в този хор и ще изчака разследването. 

Той обаче нямало да инициира проверка в Етичната комисия на ВСС срещу Топалов.

Етичната комисия може да се самосезира, ако реши. Аз не бих направил такова предложеие, каза съдия №1.