Президентът Росен Плевнелиев се впусна в народоспихологически анализ, докато произнасяше своята реч на среща - дискусия за изпълнението на глобалните цели за устойчиво развитие на ООН „Бизнесът-сила за добро”.  Той припомни, че Левски ни е завещал да бъдем европейци и че не трябва "да търсим безумни, излишни и невъзможни баланси с държави на Изток от нас".

Днес, когато се правят комисии в Народното събрание за изследване на влиянията на чужди държави (Плевнелиев вероятно има предвид парламентарната комисия, която ще изследва влиянието на Турция и Русия в България - б.р.), отново се питам дали ние разбрахме, че това, което се очаква от нас, е много просто - не да търсим безумни, излишни и невъзможни баланси с държави на Изток от нас, а да се държим като европейци, да бъдем европейци. Толкова е просто. Това ни завеща и Левски, обяви в словото си президентът, цитиран от БГНЕС.

Той продължи с коментар за търсенето на нов национален идеал.

„Да, днес някои политици в България отново отвориха дебата, заговориха за нови доктрини. Пак ще предефинираме националния идеал, зададен от Левски, кой ще посмее да го направи това? Отново ще засипваме хората от телевизионните студия, че нямаме план, нямаме посока, нямаме цел. За пореден път ще пишем поредните стратегии", продължи Плевнелиев.

И даде за пример съдебната система. "Не беше ли така в системата за правораздаване. Колко пъти са обещавани, колко пъти са писани стратегии - 5, сега пишем 6-ата”, каза той и попита, къде сме като резултат. 

"5 пъти писахме стратегии за правосъдна реформа, 6-ата трябва да е ясна, измерима, с конкретни ангажименти, че и изпълнена", отсече той

„Изводът е много прост. Това, което ни трябва на всички нас, е не да предефинираме Левски и Ботев, не да се самозасипваме с ненужни и излишни констатации как нямаме план, цел и посока. Защото имаме идеал, дефиниран от Левски и будителите, имаме цел и посока”, смята президентът.  Според него след като имаме идеала за чиста и свята Република, посока да бъдем равни на другите европейски народи, да се интегрираме с европейската демокрация, трябва ни и план - трябва ни „България 20-30”. 

Той коментира, че бизнесът в България работи. „Но това не е само визия, трябва да отидем далеч от политическите декларации, трябва действие, отговорно изпълнение, план и реализация", повтори Плевнелиев.

"Българският бизнес е стълб на обществото, задава посока за морал и ценности", каза президентът като уточни, че прави разлика между отговорност и сенчестия бизнес. 

Плевнелиев реши и да бъде максимално демократичен, като обяви:

"Аз съм един от вас, разчитайте на българския президент". 

„И през тази година аз ще бъде глас на всеки от обществото, включително и на вас, а вашите послания ще отекнат през президентската институция", увери той. 

"Имаме ниско самочувствие, което не заслужаваме, имаме много позитивни резултати. Не толкова държави на планетата имат „20-20”, изработена по легитимен начин. В не толкова държави на планетата президентът е толкова страстно посветен на въвеждането на механизмите на дългосрочното планиране в държавата. Заедно сме силни”, смята още държавният глава.

„Когато идеите са добри и смислени, стават инициативи, инициативите се превръщат в кауза, а когато се превърнат в кауза, особено, когато е устойчива и е базирана на националния идеал на България, който няма нужда да бъде предефиниран само заради идващите президентски избори, когато те се базират на устойчивото ни разбиране кои сме били през вековете, каква е поетата посока, как трябва да се държим. Когато се отворим за глобалните цели, ще стигнем много далеч, защото ще стъпим на здрави устои”, беше един от изводите на Плевнелиев.