В сряда правителството ще вземе важно решение - да предложи вечната шефка на Синдиката на българските учители Янка Такева за орден "Стара планина"-първа степен. Предложението е на просветния министър Меглена Кунева. 

Точните мотиви за награждаването точно в този момент на 68-годишната Такева засега липсват. Предложението идва скоро след като Кунева стана министър на образованието, а предшественикът ѝ трябваше да подаде оставка.

Такева вече има един орден  - "Св. св. Кирил и Методий"-първа степен, връчен ѝ от президента Георги Първанов през 2010 г. Поводът - 20-годишната дейност на синдиката, който Такева ръководи. Сега лидерката надгражда с най-висшето държавно отличие.

Такева е е зам.-председател на един от мощните синдикати на КНСБ от 1990 г., а от 1994 година го оглавява. През 1994 година става член на изпълнителния комитет на КНСБ. От 2005 година е преподавател по „Управление на човешките ресурси“, катедра Социална политика в Московския държавен университет.  Такева е член на БАНИ (алтернативна на БАН Българска академия на науките и изкуствата, неин председател е Григор Велев, оттам преди месеци предложиха на Божидар Димитров да стане академик).

Известна е с любовта си към фразата "Аз знам, че нищо не знам". За бившата учителка и сегашна синдикална лидерка се знае още, че е съпричастна към ордена на тамплиерите, има две дъщери (заченати с помощта на Ванга по собствените ѝ признания).

Тя системно отхвърля с възмущение всякакви предположения, че политически мотиви могат да стоят зад активизациите за стачки на един от големите синдикати в КНСБ.