Покойният директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов ще получи посмъртно орден "За гражданска заслуга", става ясно от точка 20 от дневния ред на днешното заседание на правителството. В нея по предложение на министъра на финансите е предвидено приемането на проект на решение за предложение до президента на Република България за издаване на указ за награждаване с орден "За гражданска заслуга" първа степен. Въпреки, че в дневния ред не пише името, Клуб Z разбра, че орденът е за Танов.

ДЯНКОВ: ТАНОВ Е ГЕРОЙ НА НАШЕТО ВРЕМЕ

Орденът "За гражданска заслуга" е трети по старшинство в системата на българските държавни отличия след "Стара Планина" и "Св. св. Кирил и Методий".

С него се награждават български граждани, които имат големи заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, за укрепване на демократичните институции и защита на човешките права и свободи, за принос и заслуги за отбраната, сигурността и обществения ред в Република България. Орденът има две степени - първа и втора, с бяла лента с българския национален трибагреник.

През 2014 г. президентът Росен Плевнелиев награди с ордена 23-а дисиденти, като за 12 от тях отличието беше удостоено посмъртно.