Готви се нов лобистки закон за авторското право. За това алармира сдружението на малките и средни кабелни оператори в България "Клуб 2000".

Според организацията проектозаконът, който е качен за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на културата, е направен от работна група от едва трима души. 

"Включени бяха само представители на организациите за колективно управление на права "Музикаутор" и "Профон", но не и ползвателите им и творческите съюзи, което не защитава в еднаква степен всички участници", коментира пред Клуб Z Валентин Георгиев, председател на "ТВ Клуб 2000".

Според него новият закон изобщо няма да изпълни целта си да отрази новите евродирективи, а напротив - възможно било срещу страната ни да започне наказателна процедура.

С новия Закон за колективно управление на авторски права и сродни права просто ще бъде създаден законен монопол на "Музикаутор" и "Филмаутор. Само те ще могат да представляват авторите и да събират възнаграждения за тях, а всички знаем как ги събираха и разпределяха досега", категоричен е Георгиев.

Според него организациите за колективно управление на права (ОКУП) на практика ще могат да блокират появата на конкурентни организации в тази сфера. 

"Формално ще могат да се създават нови ОКУП-и и независими дружества, управляващи права, но само след постигане на споразумение с вече регистрираните. Съществуването им така ще бъде обезсмислено, тъй като те самостоятелно нямат право да събират възнагражденията за членуващите в тях правоносители", обяснява шефът на кабелната асоциация.

От "ТВ Клуб 2000" предлагат цените за отдаване на авторските права да се определят по обективен критерий - като процент от приходите на съответните им ползватели. В противен случай ще продължи порочната практика ОКУП-ите да извиват ръцете на малките и средни оператори