Забавлява ме иронията как американските привърженици на Бърни Сандърс ме поучават – мен, бившия гражданин на Съветския съюз – за славата на социализма и за това какво всъщност представлява той.

Социализмът звучи страхотно в цитати по медиите и във фейсбук, но нека си остане там, моля ви.

На практика той разяжда не само икономиката, но и самия човешки дух, както и амбицията и постиженията, които направиха възможен съвременния капитализъм и измъкнаха от бедността милиарди хора.

Да говориш за социализма е огромен лукс – лукс, който е платен от успехите на капитализма. Неравенството в доходите е огромен проблем, несъмнено. Но идеята, че решението е повече правителство, повече регулации, повече дългове и по-малко риск, е опасно абсурдна.

(следва продължение като коментар към поста)

Да, нека погледнем например Скандинавия. Въвеждането на някои социалистически елементи СЛЕД като вече си станал богата капиталистическа икономика работи, стига да не започнеш със задушаването на това, което те е направило богат.

Но отново, това е луксозна стока, която не трябва да бъде бъркана с това, което върши истинската работа. Много хора ги бъркат. И не забравяйте, че почти всички от безбройните иновации и индустрии на 20-и век, които направиха останалия развит свят толкова ефективен и удобен, дойдоха от Америка. Това не беше съвпадение.

Докато Америка поемаше риск, инвестираше амбициозно – и да, имаше „неравенство“ - Европа имаше лукса да се възползва от резултатите без да прави същите жертви.

Кой ще бъде Америка за Америка?

Коментарът на Гари Каспаров е от профила му във фейсбук. 

 

I'm enjoying the irony of American Sanders supporters lecturing me, a former Soviet citizen, on the glories of Socialism...

Posted by Garry Kasparov on Tuesday, March 1, 2016